Daniel Cioabă se va întâlni cu primarul Parisului pentru a discuta despre situaţia romilor

Preşedintele Centrului Creştin al Romilor, Daniel Cioabă, a anunţat că la sfârşitul săptămânii va merge la Paris unde se va întâlni cu primarul Bertrand Delanoe, pentru a găsi soluţii de integrare a celor 10.000 de romi din zonă, sprijinind astfel aderarea României la Schengen.

12 nov. 2013, 19:08
Daniel Cioabă se va întâlni cu primarul Parisului pentru a discuta despre situaţia romilor

Daniel Cioabă a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că de vineri până luni, o delegaţie a organizaţiei va face o vizită în Franţa, unde sunt programate mai multe întâlniri cu oficialităţi de la Paris, dar şi cu primari din zonă, în vederea găsirii unor soluţii pentru integrarea romilor care trăiesc în Franţa, potrivit Mediafax.

În ultima perioadă am observat discuţii tot mai aprinse pe tema romilor din România plecaţi în Franţa. Se afirmă faptul că aceşti oameni s-au dus acolo pentru a-şi câştiga existenţa prin fapte ilicite, cum ar fi furtul, cerşetoria, prostituţia sau tâlhăria, iar oamenii de acolo şi autorităţile îşi arată nemulţumirea şi chiar revolta. Autorităţile franceze ar vrea, cu orice preţ, să scape de această problemă. Se ştie că soluţionarea problemei respective este o condiţie pentru ca Franţa să-şi dea acordul admiterii României în Spaţiul Schengen. Noi, cei de la Centrul Creştin al Romilor, am hotărât să acţionăm pentru a încerca să rezolvăm situaţia acestor oameni şi să sprijinim, în acest mod, aderarea României la Schengen„, a declarat Daniel Cioabă.

Potrivit acestuia, vizita la Paris este organizată de către reprezentanţii Centrului Creştin al Romilor de la Paris, din delegaţie urmând să facă parte lideri ai romilor din judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Sibiu.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Educaţia tinerilor romi este o prioritate în demersurile pentru integrarea acestei minorităţi

Daniel Cioabă a afirmat că „puţini dintre romii care trăiesc în Franţa se ocupă de fapte ilicite„, restul dorindu-şi să se integreze în societate, să muncească acolo, iar copiii lor să aibă parte de educaţie. În zona Parisului trăiesc circa 10.000 de romi, majoritatea din judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi.

Daniel Cioabă a susţinut că va avea o întrevedere chiar cu primarul Parisului, Bertrand Delanoë, cu care urmează să dezbată posibilitatea construirii unor locuinţe sociale pentru romii care trăiesc acum „în lagăre cu condiţii de gradul zero”.

De asemenea, Cioabă a afirmat că se va discuta posibilitatea implementării unor proiecte comune prin care romii să înveţe limba franceză, iar copiii să meargă la şcoală.

În plus, preşedintele Centrului Creştin al Romilor a spus că le va propune autorităţilor de la Paris înfiinţarea unor centre profesionale, sub îndrumarea organizaţiei, în care romii să poată lucra, fie practicând meserii tradiţionale ale etniei, fie găsind domenii în care ar putea fi necesară prestaţia lor.

VEZI ŞI: Premierul francez îndulceşte tonul: Integrarea romilor ESTE POSIBILĂ

Daniel Cioabă: Să recunoaştem: la momentul de faţă se practică încă, la romi, căsătoriile timpurii

Daniel Cioabă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă scandalul iscat între două familii de romi din judeţul Sibiu care deciseseră să-şi unească în căsătorie copii de opt, respectiv 14 ani, ajungând în cele din urmă la răpirea minorului de 14 ani şi diferite violenţe, afectează imaginea etniei. „Oarecum da. Aceste scandaluri pătează imaginea etniei”, a răspuns Daniel Cioabă.

Acesta a adăugat că, în continuare, familiile de romi practică înţelegerile timpurii pentru căsătoria copiilor minori.

Să recunoaştem: la momentul de faţă se practică încă, la romi, căsătoriile timpurii. Dorim să oprim acest lucru, dar nu se poate face de pe o zi pe alta„, a spus Daniel Cioabă.

Potrivit acestuia, datoria liderilor etniei este să se implice în a le explica romilor că educaţia este principala şansă a copiilor, care ar trebui să urmeze cât mai multe cicluri de şcolarizare.

La sfârşitul săptămânii trecute, cinci persoane suspectate că au răpit un băiat de 14 ani la solicitarea familiei unei fete de opt ani cu care acesta ar fi trebuit iniţial să se căsătorească în urma unui acord între familii, care însă nu s-a mai realizat din cauza unor neînţelegeri, au fost reţinute, după mai multe percheziţii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu, cele cinci persoane au fost reţinute în urma unei acţiuni care a vizat destructurarea a două grupări de etnie romă, în localităţile sibiene Porumbacu de Jos şi Arpaşu de Jos.

„În cursul lunii august 2013, două familii de etnie romă au încheiat un acord privind căsătoria copiilor minori, în vârstă de opt, respectiv 14 ani. Ulterior, între cele două familii au intervenit neînţelegeri, care au degenerat în comiterea mai multor fapte cu violenţă, ameninţări, şantaj, loviri sau alte violente, acte de distrugere. În 30 octombrie, minorul în vârstă de 14 ani, a fost răpit de către un grup de persoane, la solicitarea familiei minorei”, se arăta în comunicat.

Cele cinci persoane reţinute sunt acuzate de lipsire de libertate în mod ilegal, loviri sau alte violenţe, ameninţare şi distrugere.