Premierul francez îndulceşte tonul: Integrarea romilor ESTE POSIBILĂ

Integrarea romilor este posibilă în Franţa dacă respectă "legile Republicii", a declarat marţi prim-ministrul Jean-Marc Ayrault, poziţie care pare să o contrazică pe cea a ministrului de interne Manuel Valls.

RomaniaTV.net
01 oct. 2013, 17:51
Premierul francez îndulceşte tonul: Integrarea romilor ESTE POSIBILĂ

Premierul Jean-Marc Ayrault a estimat în faţa deputaţilor că nu există vreun motiv pentru a „exacerba” subiectul, în contextul în care declaraţii ale ministrului de Interne au provocat confuzie în rândurile stângii.

Manuel Valls apreciase că „soluţiile de integrare” prevăzute pentru romi în Franţa nu se pot aplica „decât câtorva familii” şi că „romii au vocaţia să se întoarcă în ţara lor şi să se integreze acolo”, mai ales în România şi Bulgaria, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte romii, „efectiv există situaţii foarte dificile” care conduc la instalarea de tabere ilicite, a explicat premierul Ayrault. El a adăugat totuşi că aceste probleme pot fi soluţionate prin aplicarea circularei adoptate de guvernul său în august 2012.

Când există decizii ale justiţiei, „ministrul de Interne, poliţia, jandarmeria execută aceste decizii ale justiţiei”, a mai spus premierul francez. „Se găsesc soluţii cu condiţia ca persoanele în cauză să respecte legile Republicii” a subliniat Jean-Marc Ayrault.

Mai multe asociaţii i-au cerut luni preşedintelui Franţei, François Hollande, să precizeze linia sa politică pe această temă, considerând „insuportabile” afirmaţiile ministrului de interne. Şeful statului francez a spus luni că se va exprima „în curând” pe această temă.