Daniel Constantin: Scumpirea legumelor a fost generată de piaţă, nu de politicile agricole

Creşterea preţurilor la legume şi scăderea înregistrată la cereale, în aceste luni, au fost determinate de piaţă, nu de politicile agricole, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres.

10 oct. 2013, 19:30
Daniel Constantin: Scumpirea legumelor a fost generată de piaţă, nu de politicile agricole

‘Preţul este dat de cerere şi ofertă, iar creşterea de preţ la legume şi scăderea de preţ la cereale nu au fost determinate de politici agricole ci de piaţă. Piaţa va dicta în continuare evoluţia preţurilor, iar în funcţie de aceasta vom vedea cum ne orientăm politicile agricole. Din acest motiv, au fost adoptate ieri şapte Hotărâri de Guvern, toate în sprijinul fermierilor şi legate de cuantumul subvenţiilor şi al ajutoarelor de stat. Acesta este singurul mijloc pe care îl are la dispoziţie Ministerul Agriculturii, statul în general, pentru a influenţa preţul, pentru a scădea costurile de producţie, respectiv printr-o subvenţie ceva mai mare pe care o acordăm’, a spus ministrul Agriculturii. El a făcut aceste comentarii după ce a fost întrebat cum comentează creşterea cu 2% a preţurilor la legume în luna august.

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), pâinea este produsul alimentar care s-a ieftinit cel mai mult în septembrie 2013 faţă de luna august, respectiv cu 11,54%, însă au fost scumpiri de 3,38% la ouă şi de 2% la legume şi conserve de legume.

Pe total însă, alimentele s-au ieftinit cu 1,83% în septembrie, faţă de august, relevă datele INS.

 

VEZI SI:

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: Creşterea euro nu justifică scumpirea alimentelor