Daniel Funeriu îl lasă corigent pe Klaus Iohannis: „Ne-a promis România Educată şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată”

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că principalul eşec al preşedintelui Klaus Iohannis este faptul de nouă ani vorbim despre proiectul România educată, iar în acest timp au intrat în sistem 1,8 milioane de copii care nu au văzut nicio schimbare importantă.

10 mai 2023, 00:00
Daniel Funeriu îl lasă corigent pe Klaus Iohannis: „Ne-a promis România Educată şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată”

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat marţi despre legile educaţiei că a susţinut cât a putut pe preşedintele Iohannis, dar ”ne-a promis România Educată şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată”. Avem 1,8 milioane de copii care au trecut prin şcoală, în 9 ani şi nu au văzut nimic mai bun, a mai spus Daniel Funeriu.

”Cum este educaţia astăzi, va fi România mâine şi atunci, dacă avea toate aceste repere, autoritatea profesorilor, exigenţă, univedsităţi axate pe excelenţă, dacă avem toate aceste lucruri, vom avea o societate care va fi producătoare de bunuri materiale şi spirituale, intelectuale. Dacă nu, vom avea o societate dezlânată, care se va axa pe producerea şi consumul de divertisment. Aici este adevărata miză şi regret că s-au pierdut toţi aceşti ani”, a spus Daniel Funeriu, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: „Absolut toţi cei suspectaţi sau dovediţi de plagiat sunt patronaţi de un singur om: Klaus Iohannis”
El a spus: ”Ştiţi bine, am susţinut cât am putut pe preşedintele Iohannis, până am văzut ce aţi văzut şi dumneavoastră. Ne-a promis România Educată şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată”.

Fostul ministru al Educaţiei a precizat că ”ideea unei Românii educate este o idee bună şi nu ar vrea ca această idee bună să fie devalorizată pentru că a fost prost pusă în practică”.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, dă vina pe Iohannis: Nu și-a îndeplinit una din principalele prerogative constituționale, ne obligă să ne întrebăm ce vrem de la educația din România

”Avem 1,8 milioane de copii care au trecut prin şcoală, în 9 ani şi nu au văzut nimic mai bun. Dacă cineva poate să facă un alt bilanţ, aş dori să greşesc dar din păcate acesta este bilanţul”, a arătat Funeriu.

Daniel Funeriu a declarat şi cu alt prilej despre problemele din Educaţie şi faptul că înainte de a introduce camerele de luat vedere la bacalaureat, acest examen era o fraudă naţională.  “Înainte să introduc camere de luat vederi, celebrele camere de luat vederi, la bacalaureat, bacalaureatul era o fraudă naţională. Înainte de a începe lupta împotriva plagiatorilor, tot în 2011, era lucru comun să dai teză de doctorat copiind pe altcineva şi atunci, neavând aceste repere morale solide, aveam profesori universitari care erau plagiatori. Ce ne putem aştepta de la ei? Aveam generaţii întregi de copii unde numere colosale de copii obţineau bacalaureatul prin fraudă şi umpleau băncile universităţilor. Deci pot să organizez oricum învăţământul dacă profesorul de la catedră e un plagiator, dacă elevul care intră la facultate este prost pregătit. Degeaba ai săli de clasă frumos văruite şi tablă interactivă. Şi cred că aici este principalul eşec al preşedintelui, pentru că ne-a spus încă de la începutul mandatului, ne-a spus de România educată. Am fost foarte bucuros pentru că am spus, uite, în sfârşit, cineva care va face din educaţie o dinamică societală. (…) Ce înseamnă ca educaţia să fie o dinamică societală. Dacă educaţia este o dinamică societală, înseamnă că cunoaşterea, căutarea cunoaşterii este un reflex. În orice moment al vieţii un om caută cunoaşterea”, a declarat Daniel Funeriu.

El a precizat că eşecul preşedintelui este că vorbim de nouă ani de România educată şi nu s-a făcut nimic concret în acest sistem.  “Aici este principalul eşec al preşedintelui Iohannis. Ne-a promis că va face din educaţie o dinamică societală. De nouă ani vorbim de România educată. În nouă ani au intrat în sistem 1,8 milioane de copii care n-au văzut nicio schimbare importantă”, a explicat fostul ministru al Educaţiei.