Daniel Tudorache: „Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!”

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat, într-o intervenţie la Bucureşti FM, că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) coordonator Sector 1, aflat, în prezent, în curs de elaborare, va salva Pădurea Băneasa. Astfel, pe acest teren nu se va mai putea construi.

RomaniaTV.net
18 apr. 2020, 14:30
Daniel Tudorache: „Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!”
Autoritățile locale au obținut avizul de Mediu și documentația de urbanism, care urmează să fie supusă spre dezbaterea și aprobarea Consiliului General al Municipiului București.
 
Toate terenurile din Pădurea Băneasa care, în prezent, sunt trecute în intravilan și, deci, sunt construibile vor fi trecute în PUZ coordonator Sector 1 în extravilan. Astfel, pe ele nu se va mai putea ridica nicio construcţie, explică edilul Sectorului 1.

PUZ-urile vechi, „date pe şmecherie”
 
Fiind trecute în extravilan toate terenurile, pădurea va beneficia de o protecție sporită, sub regimul Codului Silvic. Ca să fie clar, în momentul de față, în Pădurea Băneasa se poate construi datorită PUZ-urilor vechi, care au fost date pe șmecherie. În viitorul Puz al Sectorului 1, care eu sper să fie aprobat, se va interzice cu desăvârșire construirea în Pădurea Băneasa. Deci, eu voi salva Pădurea Băneasa cu noul PUZ”, precizează Tudorache.
 
Primarul susține că aceia care atacă PUZ Sector 1 ar avea interese imobiliare în Pădurea Băneasa. 
 
Pe cei care au interese imobiliare văd că-i deranjează foarte tare. Ei vin cu tot felul de afirmații eronate, ca să nu le zic rău intenționate. În momentul de față, se poate construi în Pădurea Băneasa și se taie, normal, fiindcă, atunci când construiești, tai pădurea. Prin noul PUZ se anulează toate PUZ-urile care au fost aprobate până în momentul de față. Deci, e o mare problemă pentru cei care au terenuri și vor să construiască în Băneasa. Nu se va mai tăia un copac în Pădurea Băneasa, după aprobarea PUZ Sector 1″, afirmă primarul Daniel Tudorache.
 
Edilul spune că se așteaptă la presiuni și chiar la procese din partea celor care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa.
 
Mă aștept la procese, din această cauză, dar prefer să am procese, indiferent câte vor fi, și să apăr sănătatea oamenilor, nu numai pe cea a cetățenilor Sectorului 1, ci sănătatea tuturor bucureștenilor. Pentru că Pădurea Băneasa, ultima rămășiță a străvechiului Codru al Vlăsiei, este o parte importantă a plămânului verde al orașului și constituie un important factor de reglaj climatic și, nu în ultimul rând, o barieră vitală împotriva viscolelor, a vânturilor din Bărăgan și a prafului adus de ele. Dacă Pădurea Băneasa ar dispărea, poluarea aerului în București ar fi mult mai gravă și ne-am putea trezi cu fenomene meteo extreme, de tipul tornadelor”, mai spune Tudorache.
 
Salvarea Pădurii Băneasa, o măsură importantă pentru reducerea poluării

Edilul subliniază faptul că se simte nevoia unor măsuri concrete pentru reducerea poluării din Bucureşti, iar salvarea Pădurii Băneasa va fi una dintre ele: „Acum, când toată lumea, de la autoritățile centrale, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății etc, până la medici și cetățeni, vorbește atât de mult despre poluarea aerului și despre efectele negative ale acesteia asupra sănătății oamenilor, despre faptul că poluarea aerului crește incidența formelor grave de COVID-19, cred că este timpul să luăm măsuri concrete pentru reducerea poluării. Apărarea, păstrarea spațiilor verzi existente, mai cu seamă a Pădurii Băneasa este o astfel de măsură concretă în lupta împotriva poluării aerului”, a explicat primarul Sectorului 1.
 
Planul Urbanistic General al Municipiului București a prevăzut la data aprobării acestuia, acum mai bine de 20 de ani, o formă a Pădurii Băneasa, care se întindea pe o suprafață aproximativă de 220,95 hectare extravilan și 56,55 hectare intravilan.
 
Astăzi, în cartea funciară a imobilelor (terenurilor) la categoria de folosință, figurează curți – construcții, ceea ce permite edificarea terenurilor conform zonei funcționale din care acestea fac parte.
 
O reglementare de tip P.U.Z. la acest nivel are obligația legală de a ține cont de situația existentă din teren, de a prelua documentațiile în vigoare și cele care au produs efecte. Totodată, este necesar să se mai țină cont și de nevoile actuale de dezvoltare ale orașului, ca și de nevoile locuitorilor sectorului 1.
 
Mai mult spaţiu verde pentru locuitorii sectorului 1
 
Concret, echipa de elaborare a P.U.Z.-ului, în concordanță cu Strategia de Dezvoltare Integrată a Sectorului 1 și cu dorința edilului Daniel Tudorache, ca locuitorii Sectorului 1 să beneficieze de mai mult spațiu verde, și în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică Ilfov – Romsilva, va putea salva Pădurea Băneasa în felul următor:
 
• toate terenurile care, azi, sunt în intravilan se vor transforma în extravilan pădure. Un teren încadrat ca pădure aflat în extravilan nu-și poate schimba destinația;
 
• Legea 46/2008 din Codul Silvic, cu modificările și completările ulterioare, interzice includerea pădurilor în intravilan.
 
P.U.Z.-ul vizează exploatarea pădurii în condițiile prevăzute de lege și nu încurajează defrișarea ilegală a acesteia.