Darius Vâlcov a încheiat procesul pentru luare de mită și trafic de influență. Aproximativ 4,3 milioane de lei i-au fost confiscate

Fostul primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov, se afla într-un proces, în calitate de inculpat, pentru luare de mită și trafic de influență. Acesta a fost încetat prin decizia Curții de Apel Craiova. În urma acestui proces acestuia i-au fost confiscate aproape 4,3 milioane de lei.

15 mart. 2023, 17:00
Darius Vâlcov a încheiat procesul pentru luare de mită și trafic de influență. Aproximativ 4,3 milioane de lei i-au fost confiscate

Procesul penal pornit de DNA pornit pe numele lui Darius Vâlcov pentru luare de mită și trafic de influență a fost încetat definitiv prin decizia Curții de Apel Craiova. Dosarul se referă la perioada în care acesta deținea funcția de primar al municipiului Slatina. Totuși, instanța a hotărât menținerea sechestrului pe aproape 4,3 milioane de lei și, de asemenea, desființarea mai multor acte emise în perioada respectivă care sunt în legătură cu actele de corupție. Inițial, prima instanță la Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Darius Vâlcov la șase ani și jumătate de închisoare cu executare.

Citește și: Toţi cei 300 de locuitori ai acestui sat din România au acelaşi nume de familie. Care este explicaţia

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015. Desființează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând:

În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală; Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen.; luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen. şi trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.

Menţine dispoziția de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei, în baza art. 19 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 112 lit. e Cod penal şi art. 289 alin.3 Cod penal, şi art. 201 alin.1 Cod penal.

Menţine dispoziția de desființare a înscrisurilor fictive precum şi cea de plata cheltuielilor judiciare către stat.

În privinţa celorlalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală şi se menţin.

În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 15 martie 2023”, se arată în minuta Curții de Apel Craiova.

Vâlcov a băgat în buzunar aproape 4,3 milioane de lei în urma actelor de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Darius Vâlcov, pentru luare de mită și trafic de influență. Faptele ar fi fost comise la momentul în care acesta era primar al municipiului Slatina, ulterior acesta a fost senator în Parlamentul României.

Vâlcov, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie- 13 iunie 2013 a primit în mai multe tranșe, de la societatea respectiv, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Contractul presupunea realizarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice și exectția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina. Valoarea totală s-ar fi ridicat la 24.833.258 lei fără TVA.

Aceeași strategie a fost aplicată de inculpat și în cazul unui alt contract încheiat de primărie cu o altă societate comercială. De această dată obiectul contractului era reabilitarea Centrului istoric al orașului Slatina. Acesta avea o valoare de 7.726.919 lei fără TVA. Așadar, în luna iunie 2012 Darius Vâlcov i-a cerut administratorului firmei 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării actului respectiv de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

Mai mult, la data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A., şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial.

Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei.

În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: VIDEO A apărut filmarea momentului când avionul rusesc doboară drona americană deasupra Mării Negre