Toţi cei 300 de locuitori ai acestui sat din România au acelaşi nume de familie. Care este explicaţia

Unul dintre locurile speciale din România este cătunul Ţepeşeni,  într-o vreme recunoscut ca un sat distinct, care face parte din comuna Bicazu Ardelean, judeţul Neamţ, unde aproape toți cei 300 de locuitori poartă numele Țepeș.

15 mart. 2023, 16:12
Toţi cei 300 de locuitori ai acestui sat din România au acelaşi nume de familie. Care este explicaţia
Toţi cei 300 de locuitori ai acestui sat din România au acelaşi nume de familie

Toţi cei 300 de locuitori ai acestui sat din România au acelaşi nume de familie. Localnicii se consideră demni urmaşi ai lui Vlad Ţepeş şi poartă cu mândrie numele domnitorului. Aceştia par să facă parte din aceeași familie, asta pentru că toți se numesc Țepeș, astfel că au fost nevoiți să folosească porecle pentru a nu fi încurcați între ei.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu, cum o fost, Dumnezeu să-l ierte!, domnul primar. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet”, a declarat, cu umor, Ţepeş Greuruş Ion, un tânăr din Ţepeşeni, potrivit Adevărul.

Citeşte şi: Cum îl cheamă, de fapt, pe Cătălin Scărlătescu de la America Express. Prenumele de care nu știu mulți

Ţepeş Nica Dumitru Gheorghe, unul dintre cei vechi locuitori din Ţepeşeni, spunea acum câţiva ani că explicaţia pentru acest lucru este aceea că numele de familie ar proveni de la o caracteristică a oamenilor din aceste locuri: „Eu am un cumnat preot greco-catolic şi el mi-a spus că noi n-am fost Ţepeş, ci Chepeş, dar nu ştiu exact din ce limbă vine. Dar Chepeş înseamnă om fudul. Şi probabil că de-acolo vine, că de fuduli îs ai dracului de fuduli ţepeşenii”.

Citeşte şi: Care este numele real al iubitului Oanei Matache. Toată lumea îl știe de Radu Siffredi

O altă explicație ar fi aceea că ţepeşenii se trag din neamul lui Vlad Țepeș. Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni.