Darius Vâlcov, dat în urmărire generală de Poliția Română, după condamnarea de șase ani de închisoare cu executare

Darius Vâlcov, fost primar și ministru PSD, a fost dat în urmărire generală de Poliția Română, după ce a fost căutat de polițiști pentru punerea în executare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoare într-un dosar pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată, dar acesta nu a fost găsit.

03 mai 2023, 12:29
Darius Vâlcov, dat în urmărire generală de Poliția Română, după condamnarea de șase ani de închisoare cu executare

Pe site-ul Poliției Române, la secțiunea „Persoane urmărite” a fost postată miercuri fotografia lui Darius Vâlcov, cu mențiunea că pe numele său există un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Potrivit unor surse, Vâlcov nu mai are domiciliu în România, ci în Italia, unde ar avea în derulare o afacere.

Profilul de urmărit general oferă și umătoarele detalii despre Darius Vâlcov: „Împotriva celui în cauză Tribunalul București – Sectia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor”, se arată pe site-ul Poliției.

Citește și Darius Vâlcov a încheiat procesul pentru luare de mită și trafic de influență. Aproximativ 4,3 milioane de lei i-au fost confiscate

„Cel în cauză este condamnat de Tribunalul București la o pedeapsă privativă de libertate, de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și trafic de influență, sentință rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.  La acest moment se desfășoară activități specifice, în vederea depistării persoanei în cauză”, se precizează în comunicatul transmis de Poliția Capitalei.

Darius Vâlcov, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat marți pe fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor”. Sentința e definitivă.

În 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în condamnase în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

În martie 2015, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri semnate de pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Deşi în acest dosar Vâlcov este acuzat de DNA de şpăgi şi un prejudiciu de peste 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), instanţa l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, numai în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri. Deci, cu 1 milion de lei mai mult decât l-a găsit instanţa vinovat.