Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii

Proprietarii, chiriaşii și alte categorii care beneficiază de compensare peste plafonul prevăzut de lege pentru fiecare consumator vor fi afectați de o schimbare importantă în legea plafonării și a compensării prețurilor la energie.

14 dec. 2022, 10:11
Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii
Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii

Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Legea privind plafonarea afectează mai multe categorii de persoane, iar furnizorii de energie și gaze poartă discuții pentru a stabili un set de norme de aplicare pentru modificările legii.

Citeşte şi: Vești proaste pentru români! Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

Printre cei vizați de modificări se numără proprietarii care nu pot beneficia de compensare și plafonare pentru mai mult de o locuință care se află trecută pe numele lor. În schimb, pentru chiriași sau pentru alți membri ai familiei care locuiesc într-una dintre celelalte locuințe nu s-au stabilit încă şi normele de aplicare a legii!

„Nu este un moment înghețat ferm, este o zonă care trebuie clarificată într-adevăr, data de la care se aplică, după ce se depune cererea. Dacă la consumatorul non-casnic este clar că se aplică data de 1 a lunii următoare, la cel casnic suntem în discuții. Nu este o dată limită, se poate depune cererea oricând. Eu ce pot să vă spun este că intenția este să fie ajutată cât mai multă lume, trebuie să fie și legea aplicabilă. Încercăm să facem, în zilele următoare, o informare unitară și corectă, pentru că nu are nimeni de câștigat dacă o să creăm o mare nebunie în legătură cu facturile. Încă centralizăm posibile întrebări”, a declarat  Daniela Dărăban, președinta ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), pentru Impact.

Citeşte şi: Legea plafonării facturilor la energie îi nemulţumeşte pe români. Care sunt cele mai afectate categorii

Astfel, până la promulgarea legii, chiriașii și alte categorii exceptate nu trebuie să depună vreo cerere, dar nu vor avea prea mult timp la dispoziție după ce legea va intra în vigoare, fiind nevoiţi să meargă în decurs de o lună sau două la furnizor cu declarația pe propria răspundere.