Datele personale şi financiare ale bulgarilor, furate de hackeri. Un tânăr de 20 de ani a fost arestat

Hackerii au furat milioane de date personale si financiare ale bulgarilor si le-au distribuit catre mass-media prin intermediul unei adrese de mail din Rusia. La câteva ore, autorităţile bulgare au anunţat că un informatician bulgar în vârstă de 20 de ani a fost arestat, fiind principalul suspect în cazul de piratare masivă de date fiscale din Bulgaria, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
17 iul. 2019, 11:29
Datele personale şi financiare ale bulgarilor, furate de hackeri. Un tânăr de 20 de ani a fost arestat

„Această intruziune (în sistemul informatic al fiscului) a fost efectuată în Bulgaria, la Sofia, de un bărbat de 20 de ani”, a declarat Iavor Kolev, şeful unităţii de combatere a criminalităţii informatice, la televiziunea bTV.

Suspectul a fost arestat marţi seară la biroul său din Sofia, unde este responsabil pentru testarea şi îmbunătăţirea securităţii sistemelor informatice, a precizat acest responsabil.

Mai multe media bulgare au primit luni de la o adresă de e-mail din Rusia aproximativ 11 gigabiţi de date fiscale referitoare la aproximativ un milion de persoane fizice şi juridice din Bulgaria.

Mesajul de poştă electronică către mass-media a fost însoţit de observaţii dispreţuitoare la adresa guvernului de la Sofia, a cărui securitate cibernetică era descrisă ca o „parodie”.

Ministrul de interne Mladen Marinov s-a referit marţi la un atac din „străinătate” asupra „securităţii naţionale”, subliniind originea rusească a e-mail-ului şi stabilind o posibilă legătură cu decizia recentă a Sofiei de a achiziţiona avioane de luptă americane F-16.

În această etapă, „ancheta încearcă să stabilească cu certitudine dacă (arestatul) este autorul pirateriei şi dacă are complici”, a subliniat Kolev.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a salutat miercuri rapiditatea cu care a acţionat echipa de combatere a criminalităţii informatice în identificarea presupusului autor al pirateriei.