Datoria globală a ajuns la o medie de 39.000 de dolari pentru fiecare cetăţean, record absolut

Anul trecut, peste 15 trilioane de dolari au fost adăugate la muntele datoriilor globale, ceea ce a dus totalul la un nou record de 313 trilioane de dolari. Acest lucru este egal cu 39.000 de dolari pentru fiecare persoană de pe planetă.
Mircea Filipescu
20 mart. 2024, 20:03
Datoria globală a ajuns la o medie de 39.000 de dolari pentru fiecare cetăţean, record absolut

Vestea bună este că raportul datorie globală/PIB a scăzut pentru al treilea an consecutiv, în mare parte datorită evoluției piețelor mature, deoarece creșterea economică nominală determinată de inflație a fost mai mare decât creșterea datoriei guvernamentale. Companiile și gospodăriile și-au gestionat bine datoria, deoarece veniturile au crescut mai mult decât datoriile, iar acest lucru s-a reflectat într-un consum rezilient. Diferențele mari dintre nivelurile de îndatorare la nivel mondial ne spun însă multe despre mizele politice care ne așteaptă.

Japonia are, de departe, cel mai ridicat nivel al datoriei publice din lume (a se vedea graficul). Acesta este unul dintre motivele pentru care ratele dobânzii de politică monetară au fost negative timp de peste 15 ani, iar autoritățile au aplicat o politică de control al curbei randamentului (YCC). Acest lucru va limita cât de mult poate merge Banca Japoniei (BoJ) în ceea ce privește creșterea ratelor dobânzilor. Dar astăzi, într-o mișcare istorică, BoJ a majorat rata dobânzii cu 0,1%, punând capăt ratei negative a dobânzii și politicii YCC. Din 2016, BoJ a stabilit ratele dobânzilor pe termen scurt la minus 0,1%.

China are cele mai îndatorate corporații din lume. Acest lucru a fost un factor determinant al măsurilor drastice ale autorităților de reducere a nivelului de îndatorare de pe piața imobiliară. Acestea au început în 2021 și au avut consecințe dramatice pentru piață. Situația rămâne un avertisment cu privire la potențialele efecte secundare ale unui răspuns politic prea stimulativ la actuala problemă a creșterii economice. Piețele emergente sunt în cea mai mare parte slab îndatorate, având în vedere opțiunile financiare mai limitate ale acestora. Dar acest lucru explică și reziliența lor la creșterea bruscă a ratelor dobânzilor și a aprecierii dolarului american.

România se află undeva în partea de jos a graficului datoriei față de PIB. Dar dinamica de creștere a datoriei guvernamentale arată că în 2019 datoria era de aproximativ 35%, în timp ce în 2020, din cauza pandemiei, această cifră a sărit la aproape 47% din PIB. Potrivit datelor FMI, se estimează că această sumă va ajunge la aproape 53% din PIB în acest an. Privind înapoi la dinamica creșterii, vedem că în 2008 datoria era de doar 13% din PIB. Criza economică mondială a făcut ca datoria să crească la peste 30% în 2013 și, mai mult, la 40% în 2014, pentru ca apoi să se stabilizeze și chiar să scadă la 35% până în 2019. Acest lucru arată cât de vulnerabilă este România la orice criză globală prin dependența de împrumuturi și cât de important este modul în care guvernele folosesc banii împrumutați. Potrivit FMI, datoria guvernamentală a României va ajunge la peste 61% din PIB până în 2028.

Citeşte şi: O firmă din Ucraina va construi un nou aeroport lângă Bucureşti. Costă 400 de milioane de euro şi va prelua traficul low-cost de pe Otopeni

Datoria globală este importantă mai ales în perioadele de stres economic. Într-o lume a datoriilor, consumatorii europeni sunt unii dintre cei mai puțin îndatorați din lume. Acest lucru explică în parte reziliența continentului în această perioadă de criză economică. Însă, peste Atlantic, SUA se bucură de privilegiul unic al dolarului și este cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, nivelul ridicat și în creștere al datoriei publice reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare. După recentele retrogradări din partea agențiilor de rating sub AAA, deficitele fiscale au rămas mari în ciuda unei economii puternice și aparent există prea puțină voință de ambele părți ale eșichierului politic pentru a rezolva problema.

„Dar mările datoriei globale ar putea să nu mai fie la fel de calme în anii următori. Condițiile favorabile de finanțare între 2008 și 2022 au permis multor guverne și companii să se împrumute la un cost redus. OCDE estimează că aproximativ 40% din obligațiunile suverane și 37% din obligațiunile corporative la nivel mondial vor ajunge la scadență până în 2026, ceea ce va necesita noi împrumuturi de pe piețe în condițiile unor rate ale dobânzii mai ridicate. Chiar dacă inflația va fi redusă până la țintele băncilor centrale, randamentele vor rămâne probabil mai ridicate decât erau atunci când a fost emisă inițial cea mai mare parte a datoriei. Acest lucru va duce la presiuni de finanțare tot mai mari, în special în economiile emergente, unde valoarea obligațiunilor corporative care ajung la scadență în următorii trei ani este semnificativă, estimată la peste 4.400 de miliarde de dolari”, precizează analistul Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Deocamdată, investitorii individuali nu consideră că datoria guvernamentală în creștere reprezintă o preocupare pentru investițiile lor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Doar 4% dintre investitorii români se declară îngrijorați de acest lucru. Această cifră este sub media globală a sondajului, care se situează la 5%, și mult sub principala preocupare – inflația – menționată de 24% dintre investitori.

Citeşte şi: Se schimbă banii. Românii vor putea plăti vacanţe „all inclusive” la Nisipurile de aur în euro

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 14 iulie 2024. Victorie pentru Lei, surpriză pentru Fecioară
Capital.ro
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Donald Trump a fost împuşcat! Tentativă de asasinat! Ce s-a întâmplat cu atacatorul
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Mașinile trebuie să îl aibă obligatoriu la bord. Ordin UE în România: Nu era posibil în trecut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Donald Trump evacuat de la mitingul din Pennsylvania după focuri de armă
MediaFlux
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei