Datoria guvernamentală a ajuns astfel la 1.013 miliarde lei, în aprilie, iar ca pondere în Produsul Intern Brut s-a situat la 56,6%. Faţă de martie, când ponderea în PIB era de 55,8%, datoria s-a majorat cu 15 miliarde lei.
Citește și: Cât câștigă cei mai bogați români? Aceștia au venituri de 32 de ori mai mari decât cei mai săraci
De la începutul anului, datoria a urcat cu 50 miliarde lei, iar ponderea ei în PIB a crescut cu aproape 2 puncte procentuale, de la 54,8% la final de 2024. Comparativ, în 2022, datoria publică se situa la jumătate, la circa 498 miliarde lei şi o pondere de 46,6% din PIB, potrivit economedia.ro.
Deficitul guvernamental ajustat sezonier a înregistrat o scădere în primul trimestru din 2025, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, potrivit datelor publicate luni de Eurostat. România continuă să aibă cel mai ridicat nivel al deficitului din blocul comunitar, de 7,5% din PIB, în ciuda unei reduceri ușoare față de trimestrul anterior.
În primul trimestru al anului 2025, raporturile deficit/PIB din zona euro și UE au scăzut față de trimestrul al patrulea al anului 2024.
În perioada ianuarie–martie 2025, deficitul guvernamental ajustat sezonier a fost de –2,9% din PIB în zona euro, respectiv –2,9% în UE, în scădere de la –3,1% în ambele cazuri în ultimul trimestru din 2024, potrivit datelor Eurostat.
În primul trimestru al anului 2025, veniturile publice totale din zona euro s-au ridicat la 46,6% din PIB. Scăderea, comparativ cu 46,7% în trimestrul al patrulea al anului 2024, a fost determinată de creșterea veniturilor publice totale ajustate sezonier în termeni absoluți, care a fost depășită de o creștere a PIB-ului nominal.
În termeni absoluți, veniturile totale ajustate sezonier în zona euro au crescut cu aproximativ 11 miliarde EUR față de trimestrul al patrulea al anului 2024.
Cheltuielile publice totale din zona euro s-au ridicat la 49,5% din PIB, o scădere față de trimestrul precedent, ca urmare a unei creșteri modeste a cheltuielilor publice totale ajustate sezonier cu aproximativ 2 miliarde EUR, depășită de creșterea PIB-ului nominal.
În UE, veniturile totale ale guvernului au fost de 46,2% din PIB în primul trimestru al anului 2025, neschimbate față de trimestrul precedent.
Veniturile totale ajustate sezonier în UE au crescut cu aproximativ 21 de miliarde de euro față de al patrulea trimestru al anului 2024.
Cheltuielile totale ale guvernului în UE au fost de 49,1% din PIB, o scădere față de 49,5% din PIB în trimestrul precedent. Cheltuielile totale ajustate sezonier au crescut cu aproximativ 5 miliarde de euro față de trimestrul precedent.
Reamintim că autoritățile de la Bruxelles au cerut recent României măsuri suplimentare pentru corectarea dezechilibrelor bugetare, în contextul în care țara se află în procedură de deficit excesiv din 2020.