David Popovici și antrenorul său, Adrian Rădulescu, decorați de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

David Popovici şi antrenorul său, Adrian Rădulescu, au fost decorați, miercuri, de Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, după rezultatele remarcabile reușite de înotător în ultima perioadă.

20 iul. 2022, 17:23

Şeful statului i-a acordat Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului David Popovici, dublu medaliat cu aur, în semn de „înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul de excepţie dovedite în cadrul celei de a 19-a ediţii a Campionatelor Mondiale de Nataţie de la Budapesta (18 iunie – 3 iulie), impunându-se ca un simbol al tinerei generaţii de campioni şi contribuind, pe această cale, la afirmarea sportului românesc pe plan internaţional”.

„Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit la Palatul Cotroceni!

Avem astăzi în fața noastră doi tineri foarte talentați și pasionați, care ne-au oferit multe emoții și bucurii și care merită toată aprecierea noastră.

Dragă David Popovici,

Dragă Adrian Rădulescu,

Sunt foarte bucuros să vă întâlnesc și să vă felicit atât personal, cât și în numele tuturor românilor pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul Campionatelor Mondiale și Europene de Natație.

Transmit cu acest prilej felicitări tuturor sportivilor români care au participat la aceste competiții, precum și antrenorilor și membrilor delegațiilor.

Dragă David, La doar 17 ani, ați reușit performanța extraordinară de a deschide un noul capitol în istoria natației românești.

În semn de prețuire, vă confer astăzi cea mai înaltă distincție a statului român pentru parcursul sportiv de excepție de până acum.

Prin multă muncă, antrenamente epuizante, sacrificii și încredere în forțele proprii, ați reușit să deveniți unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din toate timpurile, să doborâți recorduri și să ajungeți de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.

Dovediți în fiecare zi, prin exemplul personal, o conduită morală de excepție, disciplină, maturitate și modestie, calități cu care ați cucerit inimile tuturor. Sunt convins că reprezentați o sursă de inspirație nu doar pentru copii, ci pentru românii de toate vârstele.

Apreciez în mod deosebit energia cu care ați vorbit publicului despre participarea la activități sportive și despre beneficiile unui stil de viață activ și sănătos. Pentru a atinge un record este nevoie de o miime de secundă, performanță care se construiește prin ani de muncă și cu foarte multă dedicare și seriozitate. Nu trebuie să uităm că, în tot acest timp, în spatele succesului unui campion stă o echipă bine sudată, acei oameni discreți, care împărtășesc fiecare moment și emoție.

Vreau să transmit mulțumiri și aprecieri familiilor, membrilor echipei, prietenilor și profesorilor care vă susțin și vă încurajează. Însă cei mai importanți sunt părinții, care merită întreaga recunoștință pentru modul în care v-au crescut și îndrumat, pentru susținerea lor, precum și pentru toate sacrificiile făcute.

Lucrurile bune se fac în echipă, iar în spatele performanțelor lui David se află un alt tânăr excepțional. Adrian Rădulescu a demonstrat că este mai mult decât un antrenor, este un profesionist desăvârșit, un adevărat mentor, prieten și un exemplu demn de urmat de către sportivii săi.

Dragă Adrian,

Vă confer această înaltă distincție a statului român și vă felicit pentru modul în care vă susțineți sportivii și pentru cum reușiți să identificați strategia potrivită pentru fiecare, folosindu-vă cunoștințele și creativitatea. Apreciez că îi încurajați să se cunoască pe sine, să învețe și să se antreneze pentru a se autodepăși, pentru a atinge performanțe înalte. Sunt convins că rezultatele sportivilor pe care îi pregătiți cu atât de multă dedicare vă vor motiva să le fiți tot timpul acel far călăuzitor spre noi reușite.

Doamnelor și domnilor,

David Popovici și Adrian Rădulescu sunt doi tineri care au ajuns la performanțe extraordinare. Ei sunt cei care fac cinste țării noastre și care poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume. România are foarte mulți tineri sportivi cu potențial. Cu toate acestea, din păcate, în domeniul infrastructurii sportive și al planurilor concrete de acțiune suntem încă departe de a vorbi despre un aport esențial din partea statului.

Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiții și de o abordare foarte serioasă. Rezultatele sportivilor obligă autoritățile să facă o prioritate din acest domeniu. Sportul, în definitiv, este despre educație, disciplină, pasiune, talent, fairplay, este despre o societate care se dezvoltă armonios și sănătos. Fiecare tânăr sportiv trebuie să se simtă susținut și încurajat de autorități, iar aici fac un apel cât se poate de clar către decidenți – Implicați-vă și creați cadrul de care sportivii noștri au nevoie pentru a face performanță! Sportivii noștri au nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale și locale, atât din punct de vedere financiar, cât și prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive, astfel încât aceștia să se poată antrena la cele mai înalte standarde.

Dragă David,

Dragă Adrian,

Împreună ați găsit rețeta excelenței sportive, iar legătura voastră sunt sigur că va continua cu realizări la fel de frumoase. Am convingerea că ne veți oferi noi momente de bucurie. Românii vă sunt alături și vă susțin! Vă felicit din toata inima pentru victoriile obținute și vă mulțumesc pentru că reprezentați România. Sunt sigur că vă așteaptă un drum plin de satisfacții și că vă veți dedica cu aceeași pasiune acestui sport! Vă urez mult succes și la viitoarele competiții!”, a transmis Klaus Iohannis.

La rândul său, David Popovici a mulțumit pentru distincția primită și a spus că misiunea lui este să îndemne cât mai multă lume să facă sport și să aibă o societate educată din punct de vedere sportiv.

„Aș vrea să încep prin a mulțumi statului român pentru această înaltă distincție. Mă simt onorat, mă simt recunoscător. Mulțumesc tuturor românilor și oamenilor care ne-au transmis energie pozitivă și aprecieri, de-a lungul timpului. Mulțumesc tututor celor care mi-ați fost alături, nu aș fi putut să fac toate aceste lucruri fără voi. Suntem doar la început și avem o misiune pe care încercăm să o ducem la capăt, să facem sportul o prioritate națională, să facem sportul un ambasador al țării pentru că merită și poate face lucruri foarte frumoase. Și, de asemenea, prin această misiune a noastră să îndemnăm cât mai mulți copii să aibă o viață activă, să avem o societate educată din punct de vedere sportiv ș care să poată să facă mișcare în condiții foarte bune fiindcă noi credem că asta va face o lume mult mai bună”, a declarat David Popovici, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni.

David Popovici (17 ani) a scris istorie în sportul românesc după prestațiile sale impecabile la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta și Campionatul European de juniori desfășurat la Otopeni.

David Popovici a obținut două medalii de aur la probele de 100 de metri și 200 de metri liber la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta. De asemenea, la Europeanul de juniori, campionul român a cucerit cinci medalii, patru de aur, la 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, ştafetă 4×100 m liber şi un argint la combinata de 4×100 m liber.

Citește și Cum a fost surprins David Popovici în metrou! Imaginea virală cu dublul campion mondial

Citește și Câți bani va primi David Popovici de la MTS, după ce a câștigat 5 medalii la Europeanul de Natație pentru juniori