David Popovici, magistral! A devenit campion mondial şi la 100 metri liber şi a cucerit a doua medalie de aur la Budapesta VIDEO

David Popovici a confirmat miercuri perfomanţa din semifinalele probei de 100 metri liber, devenind noul campion mondial al probei. Noul star al înotului mondial a adus României singurele două medalii de la CM de la Budapesta, ambele de aur. Totodată, el a devenit primul înotător, după 1973, care se impune atât la 100, cât şi la 200 metri, la o ediţie a Mondialelor.

22 iun. 2022, 19:27

„Fenomenul” David Popovici face valuri în înotul mondial! Românul de 17 ani şi-a reconfirmat miercuri clasa mondială şi a cucerit al doilea aur în capitala Ungariei, certificându-şi statutul de rege al celor mai rapide probe ale nataţiei. Deja campion la 200 liber, românul s-a luptat în finala de la 100 metri mai mult cu propriile limite, retragerea din concurs a campionului en-titre, Caeleb Dressel, transformându-l în mare favorit.

Popovici a fost magistral în semifinale, când a oprit acele cronometrului la 47.13, timpul relativ aproape de recordul mondial, de 46,91 secunde, deținut de brazilianul Cesar Cielo din 2009, astfel că marea provocare a sa a fost doborârea acestei borne de referinţă.

Citeşte şi David Popovici a dezvăluit ce idol are din sportul românesc. Cum s-a recuperat miraculos după o accidentare gravă

În finala de miercuri seara, David Popovici a fost înregistrat cu 47,58 secunde, depăşindu-l cu doar şase zecimi pe al doilea clasat, francezul Maxime Grousset. Astfel, el a devenit primul înotător din ultimii 49 de ani care se impune atât la 100 m, cât şi la 200 m, la o ediţie a Campionatelor Mondiale de Nataţie.

Imediat după cursă, în interviul acordat la marginea bazinului, David Popovici a declarat: „Am fost pozitiv pe tot parcursul competiţiei. Acum câştigat şi acum, dar cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri. Acesta este doar începutul, avem un drum lung. Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat„.

Citeşte şi Victor Ciutacu, după ce TVR a transmis evoluţia lui David Popovici: „Haştagienii au urlat degeaba. Doar 60.000 de oameni din toată țara s-au uitat la televizorul în culori”

Înainte de 2022, România a mai obţinut doar de două ori în istorie aurul mondial la nataţie: Tamara Costache (1986 – 50 m liber) şi Diana Mocanu (2001 – 200 m spate).

În 2021, la JO din Japonia, David Popovici a încheiat pe locul 4 proba de 200 m liber şi pe poziţia a şaptea, cea de 100 m liber, iar la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 metri), el a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber.

În plus, la Europenele de înot pentru juniori de la Roma, David Popovici a câştigat aurul la 100 m liber (cu nou record mondial), 200 m liber (nou record mondial în semifinale) şi 50 m liber, precum şi o medalie de argint în proba masculină de ştafetă 4×100 m liber, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

David Popovici s-a născut la 15 septembrie 2004, la Bucureşti. Specializat în stilul liber, este legitimat la CS Dinamo Bucureşti după ce a activat la rivala CSA Steaua. A început înotul în bazinul din incinta Complexului Naţional Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale. După iniţierea în nataţie cu antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia şi-a perfecţionat tehnica.

La numai zece ani a cucerit primul său titlu naţional la înot, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanţă. Începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

Alături de Robert Glinţă, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

David Popovici a câştigat Premiul Piotr Nurowski pe anul 2021, după ce a fost votat drept cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară.


loading...