David Popovici, premiat la Palatul Victoria de premierul Ciucă. Înotătorul – fenomen va primi cecul de un milion de lei din partea Guvernului

David Popovici va fi premiat la Palatul Victoria, luni, pentru rezultatele remarcabile înregistrate la Mondialele de natație de la Budapesta.

27 iun. 2022, 13:14
David Popovici, premiat la Palatul Victoria de premierul Ciucă. Înotătorul – fenomen va primi cecul de un milion de lei din partea Guvernului

Update. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: David Popovici este purtătorul de stindard al generației sale. Performanța obținută va produce un declic în sportul românesc

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe campionul mondial la înot David Popovici.
Șeful Executivului l-a felicitat pentru performanțele extraordinare obținute la Campionatul Mondial de Natație-Înot Seniori de la Budapesta, unde sportivul român a câștigat două medalii de aur la probele de 200, respectiv 100 de metri liber.
”M-am bucurat să îi strâng mâna și să îl felicit personal pe David Popovici, tânărul sportiv care ne-a făcut pe toți mândri. L-am sfătuit să rămână același om cu obiectivele sale, cu disponibilitate la eforturi pentru că drumul lui va fi de acum înainte mai lung și mai greu. Seriozitatea, dorința de a performa, dedicarea, dar și pasiunea pentru sport reprezintă un model de urmat pentru tânăra generație, care are nevoie de astfel de exemple pentru a avea deplină încredere în viitor. David Popovici este purtătorul de stindard al acestei generații și sunt convins că prin rezultatele extraordinare, performanța obținută se va produce un declic în sportul românesc”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
De asemenea, prim-ministrul a transmis mulțumiri și aprecieri antrenorilor și părinților, care au ghidat și susținut cariera tânărului sportiv.
Premierul Ciucă a menționat că Guvernul susține reformarea sistemului sportiv românesc. Strategia Națională pentru Sport este elaborată de Ministerul Sportului și va fi promovată în curând având în vedere că reprezintă un obiectiv al Programului de Guvernare.
Guvernul a aprobat astăzi hotărârea prin care David Popovici va fi premiat cu 1 milion de lei, suma netă, pentru rezultatele excepționale obținute la Campionatul Mondial de Natație.
David Popovici este primul sportiv care în ultimii 49 de ani a obținut titlul mondial concomitent în probele de 100 și 200 metri liberi, la campionatele mondiale. De asemenea, sportivul român a doborât recordurile mondiale de juniori atât în proba de 200 de metri liber, cât și în proba de 100 de metri liber.
La întâlnire au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consilierul onorific Gheorghe Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie și Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec, secretarul general al FRNPM, Matei Giurcăneanu, tatăl sportivului, Mihai Popovici, precum și antrenorul Adrian Rădulescu.

Programată inițial pentru ora 14.00, ceremonia a fost decalată. Premierul Nicolae Ciucă a susținut chiar atunci o conferință de presă, după ședința Biroului Politic Permanent al PNL.

Știre inițială

David Popovici a devenit dublu campion mondial. El este al doilea sportiv din istorie care cucerește aurul mondial în probele de 100 și 200 de metri liber, la aceeași ediție a Mondialelor. Doar Jim Montgomery (67 de ani) se mai poate lăuda cu această performanță, reușită în 1973, la Belgrad.

Înainte de 2022, România a mai obţinut doar de două ori în istorie aurul mondial la nataţie, prin Tamara Costache (1986 – 50 m liber) şi Diana Mocanu (2001 – 200 m spate).

David Popovici a primit duminică, la venirea în țară, un cec de 200.000 de euro pe Aeroportul Otopeni din partea lui Eduard Novak, ministrul Sportului.

Luni, David Popovici va fi întâmpinat la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă, de consilierul acestuia pe probleme de sport, Gică Popescu, și de Lucian Bode, ministrul de Interne. Înotătorul – fenomen va primi un cec de un milion de lei din partea Guvernului anunțat încă de săptămâna trecută.

De asemenea, Administrația Prezidențială a anunțat că îl va decora pe David Popovici cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție a statului.

David Popovici, primit ca un mare campion în ţară: „Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine”

David Popovici a revenit în țară duminică, după performanța istorică de la Mondialele de natație. A fost primit ca un mare campion, după ce a obținut două medalii de aur.

”Sunt tot eu la fel de natural. Vreau să le mulțumesc celor care m-au susțuniut și mă susțin în continuare. Le mulțumesc oamenilor care m-au urmărit și au venit în persoană să mă vadă. Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine.”, a declarat David Popovici.

Tânărul înotător a făcut referire la felul în care percepe el efectele performanțelor sale, spunând, printre altele, că sportul românesc are nevoie de o resuscitare. „Nu știu dacă sportul va avea o imagine mai bună, mai puternică la noi în țară, în urma acestor rezultate, dar pot să sper că valul pe care l-am creat acum și pe care continui să îl creez, va aduce reacții pozitive și va ajuta sportul să progreseze în țara asta, pentru că are clar nevoie de o mică resuscitare. Abia aștept să văd cum am reușit să schimb acest sport și sportul în general în România. Și sper să fi inspirat cât mai mulți oameni. Nu numai să se apuce de vreun sport ci și să aibă o viață mai sănătoasă. Acesta este unul dintre obiectivele mele.”

Citește și Cum a ajuns să facă performanţă David Popovici: „Ai mei m-au susţinut foarte mult. Îmi făceau bannere cu David the dolphin boy”