De ce a fost achitat Darius Vâlcov. A apărut motivarea instanţei

Publicat: Luni, 14 Septembrie 2020 13:17 // Actualizat: Luni, 14 Septembrie 2020 13:17 // Sursa: romaniatv.net

Darius Vâlcov, fost ministru PSD de Finanțe şi fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost achitat în procesul în care este acuzat că ar fi mituit un funcţionat de la Cadastru. A apărut motivarea instanţei-

Lipsa probelor este principala motivare a Tribunalului Gorj care, pe 24 iulie 2020, l-a achitat pe Darius Vâlcov pentru instigare la dare și instigare la luare de mită, potrivit deciziei instanței.

În 2018, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de Parchetul Tribunalului Olt, alături de Eduard Cincu, subinginer de cadastru la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Mircea Dogaru, jurist la firma de cadastru Millenium Topographica SRL, şi Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al Millenium Topographica SRL.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt susţin că Darius Vâlcov a iniţiat constituirea a trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.

Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice ar fi decis să-l coopteze pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii uneia dintre firme – având ca activitate cadastru – astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

Conform anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi exercitat „activităţi de determinare mediată", în urma cărora doi angajaţi ai societăţii Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov, i-au dat lui Eduard Cincu câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012-2015, sumă necuvenită şi neevidenţiată în actele contabile.

Banii au fost remişi pentru ca funcţionarul de la OCPI Olt să avizeze documentaţia cadastrală întocmită de către angajaţii Millenium Topographica SRL.

„Inculpatul a săvârşit infracţiunea în modalitatea determinării mediate, indirecte, prin intermediul numitului Bărbulescu Daniel-Ionuţ, transmiţând decizia sa de a fi cooptat un funcţionar din cadrul OCPI Olt, încât societatea să nu înregistreze multe respingeri ale documentaţiilor cadastrale, indicând şi persoana care trebuia contactată spre realizarea scopului său-directorul OCPI Olt, pentru ca acesta să desemneze un funcţionar capabil să ajute SC Millenium Topographica SRL, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan stabilind nu numai faptul că acesta să primească o sumă de bani, dar fixează şi cuantumul acesteia, aspecte ce sunt transmise mai departe de către numitul Bărbulescu Daniel Ionuţ inculpatului Cincu Eduard, în cadrul unei întâlniri, astfel încât inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a acţionat cu intenţia directă de a da bani necuveniţi funcţionarului public în legătură şi în scopul îndeplinirii de acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, în condiţiile în care investiţia financiară privind societatea de cadastru îi aparţinea, realizându-se astfel elementele circumstanţiale ale infracţiunii de instigare la luare de mită", se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, cuantumul sumei plătite lunar lui Eduard Cincu, subinginer cadastru la OCPI Olt, a fost stabilit tot de Darius Vâlcov. Banii respectivi nu erau evidenţiaţi în actele contabile, pentru a se crea o aparenţă de legalitate a plăţilor fiind înregistraţi la servicii de instruire profesională, potrivit Agerpres.

Vâlcov mai are un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Procesul e suspendat ca urmare a sesizării CJUE în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind completurile de 3 judecători nespecializate în judecarea dosarelor de corupție.

Citeşte şi Darius Vâlcov scapă de dosarul în care era vizat pentru divulgarea protocolului secret dintre Parchetul General şi SRI

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Darius Valcov darius valcov achitat motivare instanţă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H