De ce a lipsit Florin Cîțu de la negocierile pentru formarea noului Cabinet. Nume-surpriză pe lista miniștrilor

Florin Cîțu a absentat, sâmbătă, de la negocierile pentru formarea noului Guvern, după disputele de la întâlnirea de vineri pe marginea împărțirii ministerelor.

20 nov. 2021, 14:58
De ce a lipsit Florin Cîțu de la negocierile pentru formarea noului Cabinet. Nume-surpriză pe lista miniștrilor

De ce a lipsit Florin Cîțu de la negocieri. Fostul lider PNL i-a trasat lui Nicolae Ciucă sarcina de a conduce delegația PNL la negocieri.

De ce a lipsit Florin Cîțu de la negocierile pentru formarea Guvernului

Potrivit surselor liberale, Cîțu a decis să-i paseze această responsabilitate generalului Ciucă Cîțu pentru a nu mai fi acuzat că blochează o posibilă înțelegere între cele două partide. În plus, Cîțu ar vrea să îi ofere lui Nicolae Ciucă libertatea de a-și negocia structura guvernului, libertate pe care Cîțu nu ar fi avut-o pe vremea când PNL era condus de Ludovic Orban.

Reamintim că, vineri, negocierile ăntre cele trei formațiuni s-au blocat după ce liberalii și-au manifestat intenția de a prelua portofoliul Ministerului Dezvoltării, care aparține în prezent UDMR-ului. În replică, Kelemen Hunor a spus că formațiunea pe care o conduce va ieși de la guvernare dacă i se ia vreunul dintre cele trei ministere pe care le deține în prezent. La rândul lui, Marcel Ciolacu a precizat că și PSD se va retrage din coaliție dacă UDMR o va face.

Citeste si Ludovic Orban: „Nici în perioada campaniei, cei care l-au susţinut pe Cîţu nu dădeau doi bani pe el. Iohannis e cea mai mare dezamăgire a mea”

Nume-surpriză pe lista miniștrilor

Social-democraţii își definitivează, în aceste zile, lista miniştrilor din viitorul Cabinet. Potrivit surselor din interiorul PSD, numele vehiculate sunt Alexandru Rafila la Sănătate, Vasile Dîncu la Apărare, Sorin Grindeanu sau Răzvan Cuc, la Transporturi, deputatul Adrian Chesnoiu, la Agricultură, şi Gabriela Firea, la Muncă. Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie condus de Florin Jianu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, dacă ministerul va fi revendicat de PSD.

Vicepremierii din noul Guvern ar putea fi Kelemen Hunor şi Sorin Grindeanu. Secretariatul General al Guvernului ar putea fi condus de Mihai Busuioc sau Titus Corlţean.

La Ministerul Finanţelor sunt vehiculate două nume: cel al lui Leonardo Badea, viceguvernator BNR, şi cel al economistului Adrian Câciu. Surse politice spun, însă, că Badea nu este dispus să plece de la Banca Naţională.

Citeste si CTP, critici deosebit de dure la adresa modului în care PNL duce negocierile: „Un partid de tejghetari care precupeţesc funcții, bani, influență. Cum să negocieze de pe poziţii de forţă cu PSD-ul când ei au bătut la uşa PSD-ului?”