De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât cea rece? Cercetătorii oferă un premiu pentru răspuns

Oamenii de ştiinţă se chinuie din timpuri străvechi să afle răspunsul la întrebarea "De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât cea rece". The Royal Society of Chemistry, din Marea Britanie, oferă 1.000 de lire sterline persoanei care va aduce o explicaţie convingătoare pentru fenomen.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 10:53
De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât cea rece? Cercetătorii oferă un premiu pentru răspuns

Problema, care a devenit cunoscută drept efectul Mpemba, nu a putut fi rezolvată nici de Aristotel, Francis Bacon sau Rene Descartes.

Efectul poartă acest nume după ce în 1968, un student din Tanzania, Erasto Mpemba, a pus întrebarea profesorilor care îi vizitau şcoala. Mpemba studia problema de 5 ani şi l-a întrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam: „Dacă iei două containere similare cu volum egal de apă, unul la 35 de grade şi celălalt la 100 de grade, şi le pui în frigider, cea de 100 de grade îngheaţă prima. De ce?”.

Profesorul nu a putut răspunde la întrebare şi a publicat o lucrare, un an mai târziu, despre „efectul Mpemba”.

Brian Emsely, manager relaţii cu publicul la Royal Society of Chemistry, spune că câştigătorul premiului de 1.000 de lire sterline trebuie să aducă un răspuns convingător şi să aibă o gândire creativă.

La acest fenomen ar contribui mai multe efecte fizice standard, deşi niciunul nu a fost considerat cauza acestui fenomen. Printre teorii se află evaporarea, convecţia şi superrăcirea.

Puteţi răspunde la întrebare până pe 30 iulie, pe site-ul hermes2012.org.