De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

O problemă des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, este reprezentată de vergeturi. Medicul dermatolog Sebastian Pop vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a explica cum apar vergeturile şi care sunt metodele cele mai bune care te ajută să scapi de această problemă.

15 aug. 2013, 05:52
De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoană. Deşi acestea pot fi privite la femeile care au născut drept o „medalie de merit”, iar la adolescente drept un semn al maturizării, nimeni nu este încântat de aceste „liniuţe inestetice”.

Aspectul vergeturilor constă în linii fine pe suprafaţa corpului care apar în urma ruperii ţesuturilor subcutanate din cauza creşterii rapide sau a distensiei marcate a ţesutului. Vergeturile nu produc suferinţă din punct de vedere medical, însă sunt foarte supărătoare din punct de vedere estetic în special pentru femei.

Vergeturile se formează prin creşterea tensiunii ce acţionează asupra ţesutului conjunctiv în anumite situaţii precum: sarcina, sporturi extreme, dezvoltarea masei musculare, creşterea volumului ţesutului adipos, cauze medicamentoase, etc. Ţesutul conjunctiv „se rupe”, iar pielea la suprafaţă se dilată permanent„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Vergeturile sunt de două tipuri: roşii şi albe. Din punct de vedere medical, acestea se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile roşii) striae alba (vergeturile albe). Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, în timp ce vergeturile recente sunt roşiatice sau purpurii. Preocuparea pentru tratamentul vergeturilor este în permanenţă extrem de mare şi de actualitate.

„«Industria cosmetică» şi metodele chirurgicale sau medicale se îmbunătăţesc de la an la an, deşi încă nu s-a descoperit metoda prin care să scăpăm în totalitate de această problemă. În funcţie de culoarea sau vechimea acestora (vergeturi „roşii” sau „albe”) putem apela în afara metodelor relativ neinvazive de prevenţie precum hidratare intensă cu creme de corp ce conţin uree, acid hialuronic, vitamine, etc., la diferite metode de tratament, precum laserul chirurgical/non-chirurgical, IPL, peeling, radiofrecvenţă sau mezoterapie, în funcţie de tabelul clinic cu care ne prezentăm la medic”, precizează medicul Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte cauzele care permit ţesutului conjunctiv să sufere transformări, acestea „nu sunt complet elucidate, dar se presupune că factorii genetici joacă un rol determinant în apariţia vergeturilor, de aceea prevenţia apariţiei acestora este relativ limitată„. „Când acestea apar ca urmare a unor boli (Boala Cushing) sau din cauze medicamentoase, nu prea pot fi prevenite, dar uneori, după tratament sau la încetarea tratamentului medicamentos sunt reversibile„, explică medicul dermatolog.

Potrivit unor statistici, aproximativ 90% din femeile însărcinate, 60-70% din femeile adulte şi aproape 40% din bărbaţi dezvoltă vergeturi.

Citeşte şi Vrei să scapi de celulită? Iată o metodă revoluţionară