De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

O problemă des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, este reprezentată de vergeturi. Medicul dermatolog Sebastian Pop vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a explica cum apar vergeturile şi care sunt metodele cele mai bune care te ajută să scapi de această problemă.
Marilena Vili
15 aug. 2013, 05:52
De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoană. Deşi acestea pot fi privite la femeile care au născut drept o „medalie de merit”, iar la adolescente drept un semn al maturizării, nimeni nu este încântat de aceste „liniuţe inestetice”.

Aspectul vergeturilor constă în linii fine pe suprafaţa corpului care apar în urma ruperii ţesuturilor subcutanate din cauza creşterii rapide sau a distensiei marcate a ţesutului. Vergeturile nu produc suferinţă din punct de vedere medical, însă sunt foarte supărătoare din punct de vedere estetic în special pentru femei.

Vergeturile se formează prin creşterea tensiunii ce acţionează asupra ţesutului conjunctiv în anumite situaţii precum: sarcina, sporturi extreme, dezvoltarea masei musculare, creşterea volumului ţesutului adipos, cauze medicamentoase, etc. Ţesutul conjunctiv „se rupe”, iar pielea la suprafaţă se dilată permanent„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Vergeturile sunt de două tipuri: roşii şi albe. Din punct de vedere medical, acestea se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile roşii) striae alba (vergeturile albe). Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, în timp ce vergeturile recente sunt roşiatice sau purpurii. Preocuparea pentru tratamentul vergeturilor este în permanenţă extrem de mare şi de actualitate.

„«Industria cosmetică» şi metodele chirurgicale sau medicale se îmbunătăţesc de la an la an, deşi încă nu s-a descoperit metoda prin care să scăpăm în totalitate de această problemă. În funcţie de culoarea sau vechimea acestora (vergeturi „roşii” sau „albe”) putem apela în afara metodelor relativ neinvazive de prevenţie precum hidratare intensă cu creme de corp ce conţin uree, acid hialuronic, vitamine, etc., la diferite metode de tratament, precum laserul chirurgical/non-chirurgical, IPL, peeling, radiofrecvenţă sau mezoterapie, în funcţie de tabelul clinic cu care ne prezentăm la medic”, precizează medicul Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte cauzele care permit ţesutului conjunctiv să sufere transformări, acestea „nu sunt complet elucidate, dar se presupune că factorii genetici joacă un rol determinant în apariţia vergeturilor, de aceea prevenţia apariţiei acestora este relativ limitată„. „Când acestea apar ca urmare a unor boli (Boala Cushing) sau din cauze medicamentoase, nu prea pot fi prevenite, dar uneori, după tratament sau la încetarea tratamentului medicamentos sunt reversibile„, explică medicul dermatolog.

Potrivit unor statistici, aproximativ 90% din femeile însărcinate, 60-70% din femeile adulte şi aproape 40% din bărbaţi dezvoltă vergeturi.

Citeşte şi Vrei să scapi de celulită? Iată o metodă revoluţionară

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”