De ce au folosit medicii dezinfectant de mâini pe corpul pacientei arse la Spitalul Floreasca. Reacţia Ministereului Sănătăţii

Noi detalii după incidentul dramatic de la Spitalul Floreasca din Capitală. Medicii au folosit dezinfectant de mâini pe corpul pacientei care a fost arsă în sala de operație pentru că femeia era alergică la iod. Incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost pus în funcţiune. "Bisturiul are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu acest biocid", explică Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
29 dec. 2019, 11:41
De ce au folosit medicii dezinfectant de mâini pe corpul pacientei arse la Spitalul Floreasca. Reacţia Ministereului Sănătăţii
Pacienta în vârsta de 66 de ani, care suferă de cancer, ar fi fost alergică la betadină, aşa că a fost dezinfectată cu dezinfectant de mâini. Când bisturiul electric a fost pus în funcţiune, femeia a luat foc, la fel şi masa pe care se afla.
 
„Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecția acestor 3 elemente să se fi produs incendiul. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizație să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu acest biocid”, a explicat Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Echipa medicală trebuie să cunoască aceste specificații. De asemenea, probabil ar fi trebuit folosit al tip de dezinfectant, spune secretarul de stat.

Pacienta care a luat foc pe masa de operaţii a Spitalului Floreasca, în stare gravă

O echipă condusă de conf. dr. Horatiu Moldovan, secretar de stat in MS a mers duminică dimineață la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, cât și calitatea îngrijirilor medicale acordate. De asemenea, sunt studiate unele documente ale Foii de Observație Clinice Generale.

„Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situație critică, prognosticul ei este rezervat. Nu sunt în măsură să vă dau concluziile anchetei. Nu doresc să mă antepronunț. Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informații preliminare care să orienteze o soluție”,a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan, după ce a vizitat-o pe pacienta arsă la Spitalul Floreasca.

Pacienta suferă de cancer pancreatic și a suferit două intervenții chirurgicale majore.