De ce Coca Cola a lipit toate capacele de sticlele din plastic. Motivul pentru care UE a obligat compania să facă acest lucru

De câteva săptămâni, românii au sesizat că sticlele Coca Cola au un design nou. Încă din luna mai, compania a lipit toate capacele de sticlele de plastic din România, astfel încât acestea să nu mai poată fi detașate. Motivul acestei schimbări ține de o directivă europeană.

31 iul. 2023, 16:41
De ce Coca Cola a lipit toate capacele de sticlele din plastic. Motivul pentru care UE a obligat compania să facă acest lucru
De ce Coca Cola a lipit toate capacele de sticlele din plastic.

De ce Coca Cola a lipit toate capacele de sticlele din plastic. O Directivă a UE care va intra în vigoare în 2024 obligă toate companiile producătoare de băuturi carbogazoase să introducă capacul fix.

Citește și Băutura-pericol, consumată la scară largă. Conține mai multă cofeină decât șase doze de Coca Cola. La ce pericole sunt expuși tinerii

De ce Coca Cola a lipit toate capacele de sticlele din plastic

Deși mai sunt câteva luni până când aceasta va produce efecte, compania Coca-Cola a fost unul dintre primii giganți care au implementat acest sistem în Germania, încă din 2022.

Sistemul a fost implementat deja, de alte companii de băuturi carbogazoase au început să se conformeze și în România, încă de la jumătatea acestui an, printre ele se numără Fuzetea și Cappy.

Conform Directivei Europene ce va intra în vigoare din 2024, capacele nu vor mai fi îndepărtate de sticla în care e îmbuteliat sucul. Noua măsură are scopul de a permite colectarea mai ușoară și reciclarea integrală a ambalajului, contribuind la protejarea mediului.

„Ideea din spatele ei: sticlele să fie returnate împreună cu capacul. Dacă un capac rămâne atașat de sticlă, acesta nu poate fi pierdut și rămâne în bucla de reciclare. Și dacă noul sistem este folosit corect, mica schimbare nu ar trebui să reducă plăcerea de a bea”, au transmis reprezentanții companiei Coca-Cola.

Noile ambalaje implementare de Coca Cola nu a fost pe placul consumatorilor din Germania, care au catalogat designul capacului drept enervant. Cu toate acestea, reprezentanții companiei speră că noul model de capac va deveni o soluție preferată de către consumatori, iar cercetările și testele extinse efectuate în Europa au avut rolul de a dezvolta o soluție intuitivă și eficientă pentru reciclare.

„Nu am fost surprinși de faptul că plasticul reprezintă 80% din deşeuri, dar proporția ridicată de articole pentru luat masa ne-a surprins, care nu sunt doar deşeuri McDonalds, ci şi sticle de apă, sticle de băuturi precum Coca-Cola și conserve”, a explicat Carmen Morales-Caselles, de la Universitatea din Cádiz, Spania, care a condus noile cercetări pentru studiu.

Citește și Italia se va confrunta cu o criză de Coca Cola, Pepsi şi alte băuturi carbogazoase. Costurile mari la energie au dus la scăderea producţiei de dioxid de carbon