De ce e bine să ne calce pragul un brunet de Crăciun şi ce trebuie să pui la fereastră pentru a alunga ghinionul

Crăciunul este așteptat cu bucurie de cei mici și de cei mari. Iată de ce tradiții poți ține cont dacă vrei bucurii și noroc în anul ce vine.
Filip Stan
23 dec. 2021, 20:08
De ce e bine să ne calce pragul un brunet de Crăciun şi ce trebuie să pui la fereastră pentru a alunga ghinionul

Din vremuri îndepărtate, tradițiile pe care le împlinim în ziua magică de Crăciun atrag norocul și bucuriile în viața noastră în Noul An. Pentru ca să ne meargă bine în anul ce urmează, este bine ca în ziua de Crăciun să respectăm tradițiile mai vechi sau mai noi care au purtat noroc multor generații.

Colindătorii aduc belșug și armonie în casele celor care îi primesc de Crăciun
În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. O tradiție extraordinară, legată de Nașterea Domnului, Crăciunul, aduce cu ea un obicei frumos și solemn – colindul. Datina colindelor se practică dinainte de creștinarea românilor și aceste cântări aveau legătură cu anul agrar, cu recoltele bogate și culesul viilor. Când primim colindători în ziua de Crăciun, pătrunde bucuria, voia bună și sporul în casa și în viața noastră. La masa sărbătorească este de bun augur să ascultăm colinde, cântece ritualice de belșug, de rodire a ogoarelor și de armonie în relațiile interumane.

De ce e bine să pui o monedă în bradul de Crăciun. Tradiţia veche de sute de ani
Gospodarii aprind focul în sobă de dimineață
În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:  „Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”.

Să mâncăm pește la micul dejun pentru a fi sprinteni tot anul

Pentru a fi sprinteni ca peștele în momente decisive din viața noastră în anul ce vine, să mâncăm pește la micul dejun în ziua de Crăciun. Credincioșii care au rostit în dimineața praznicului o rugăciune înainte de micul dejun, apoi au mâncat pește, au reușit să realizeze ceea ce și-au dorit, pe parcursul Anului Nou, chiar în situații dificile.

Apa norocului risipește necazurile  
De multe decenii, în judeţul Argeş (la sate, dar şi în mediul urban), în ziua de Crăciun se practică un ritual care aduce noroc, aşa cum spun credincioşii din aceste localități. În dimineaţa de Crăciun, înainte ca familia să servească micul dejun, gospodina stropeşte toate încăperile locuinţei, cu excepţie camerei de baie, cu o licoare pe care o prepară din vreme. Apa norocoasă se obţine din agheasmă amestecată cu o infuzie în care se adaugă trei plante: mentă, levănţică şi muşcată. În familia în care necazurile au fost numeroase în anul care se încheie, atunci ritualul trebuie să se repete timp de şapte zile.

O tradiție care sporește veniturile-caietul ”Bancomat”
Pentru ca sporul casei să nu se risipească, oamenii de afaceri și negustorii împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun, ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din căminul său.

Prognoză meteo de Crăciun. Surpriză în preajma sărbătorilor de iarnă. Anunțul făcut de meteorologi!
De Crăciun, să împodobim casa cu flori roșii și coronițe de brad

Prin tradiție, este de bun augur să ne împodobim locuința cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri  de brad. Aceste vegetale de culoare roșie și verde inspiră membrilor familiei gânduri bune, armonie și păstrează sentimentele de dragoste în familia noastră.

Lumânarea Crăciunului trebuie să ardă în ziua magică de 25 decembrie
Să aprindem lumânarea Crăciunului (o lumânare aurie) în ziua magică de Crăciun și s-o lăsăm să ardă până se stinge singură. Se spune că lumina lumânării de Crăciuni va ocroti căminul nostru timp de un an de pagubă și de resentimente.  

Cum va fi vremea în cele patru anotimpuri
Prin tradiție, zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă, de fapt, cele patru anotimpuri. Data de 25 decembrie prevestește cum va fi vremea în vara anului 2018, ziua de 24 decembrie anticipează vremea în primăvara care vine; data de 26 decembrie anticipează cum va fi toamna următoare- ploioasă sau secetoasă. De asemenea, în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului viitor. Cunoscând aceste amănunte, vom ști cum să ne programăm prioritățile pe parcursul anului.

Prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet
Din vremuri îndepărtate se știe că este un semn de bun augur pentru tot anul dacă în ziua de Crăciun prima persoană care intră în casa noastră este un bărbat brunet sau șaten. Acest oaspete aduce norocul în casa și în viața noastră. Tradițiile strămoșești ne învață să evităm să primim în casa noastră un bărbat roșcat pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul. De asemenea, în dimineața de Crăciun, în nici un caz nu e bine ca prima persoană care ne calcă pragul să fie o femeie, pentru că tot anul vom avea necazuri financiare și în căsnicie.

Primul colac să fie împărțit membrilor familiei
În Ajunul Crăciunului să preparăm colaci pe care să-i sfințim la biserică. Pentru a avea bucurii în anul care vine, în ziua de Crăciun să împărțim primul colac între membrii familiei, pentru ca armonia și buna înțelegere să nu plece din casa noastră. De asemenea, nu este bine să aruncăm firimiturile rămase de la acest colac, ci trebuie să le punem în mâncarea vitelor și păsărilor din gospodărie. Aceste firimituri au puteri miraculoase și vor ocroti de boli animalele și păsările din gospodăria noastră.

O datină pentru ca albinele să rămână în stup
Şi apicultorii respectă cu sfinţenie o datină: în Ajunul Crăciunului, ei nu înstrăinează niciun obiect din casă, pentru ca albinele să nu părăsească stupii în timpul roitului (nunta albinelor) şi să fie plini de miere.

Vâscul și busuiocul la fereastra casei alungă dușmăniile
Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre.

Vasele în care am mâncat la masa sărbătorească se spală a doua zi    
Vasele în care am mâncat la masa sărbătorească de Crăciun nu trebuie să spălate până a doua zi. Mai mult, apa în care am clătit vesela este bine s-o turnăm în apa de băut a vitelor, pentru a le ocroti de deochi.

Să nu măturăm în ziua de Crăciun
Nu este bine să măturăm și să scoatem gunoiul din casă până a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în munca de fiecare zi. Când ducem gunoiul la ghenă trebuie să spunem: „Nu arunc gunoiul, ci arunc tot ce este rău în viața mea”.

Prin tradiție, copiii primesc un desert special
Pentru  a fi sănătoși tot anul, copiilor li se dă la desert miere cu fagure și semințe de bostan.

Aperitivele tradiționale au prioritate
În această noapte sfântă, pe masa sărbătorească au prioritate aperitivele preparate din carne de porc, de peşte şi de pasăre, ca simboluri ale vitalităţii, ajutându-i pe gospodari să fie sănătoşi în Noul An. Potrivit tradiţiei, după ce se degustă aceste bucate tradiţionale, mesenii degustă și ţuica, tot un simbol al vitalităţii.

Rugăciunea rostită în noaptea de Crăciun ne împlinește dorințele
De Crăciun, spun bătrânii, se deschide cerul. Persoanele credincioase și oamenii generoși îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii și cu sfinții părinți. Rugați-vă la miezul nopții să vi se împlinească dorințele, iar rugăciunea voastră nu va rămâne fără răspuns.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!