De ce este apa udă? Oamenii de ştiinţă au descoperit răspunsul

Publicat: Miercuri, 27 Martie 2013 14:11 // Actualizat: Miercuri, 27 Martie 2013 15:32 // Sursa: RTV.net

Roger Highfield, director al relaţiilor externe în cadrul Science Museum Group ce reuneşte cele mai importante muzee din Marea Britanie, oferă răspunsul la întrebarea "De ce este apa udă?". 

Foto: mybadpad.com

Apa lichidă are un "o piele" subţire la suprafaţă, scrie descopera.ro. Nu o putem vedea însă ea este destul de puternică încât să le permită unor insecte să meargă pe ea. Asta înseamnă că apa lichidă rămâne pe obiecte, dându-ne senzaţia de ud. Alte lichide, ca de exemplu mercurul, nu ne dau senzaţia de umezeală la atingere atunci când este păstrat la temperatura camerei, deoarece nu are această vâscozitate.

Experimente realizate de Rich Saykally de la Berkeley, California şi calcule efectuate de David Clary de la Universitatea Oxford au demonstrat că pentru senzaţia de "ud", este nevoie de cel puţin 6 molecule de apă. Dacă sunt mai puţine de atât, moleculele formează membrane cu o grosime de doar o moleculă şi nu îi simţim proprietăţile.

Citeşte şi Cercetătorii au descoperit de ce cântă cocoşul

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
apă apa uda cercetători oameni de ştiinţă studiu apă umed
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 oct 17:28
Votează email 0 email
...de produse cu aşa-zişii îndulcitori naturali, pe care să le înlocuim cu o felie de lămâie proaspătă. Citeşte şi De ce este apa udă? Oamenii de ştiinţă au descoperit răspunsul Consumul exagerat de apă Deşi poate părea greu de...
29 mar 16:52
... Săptămâna asta Jurnalul Național publica pe pagina proprie de Facebook un articol care explica de ce apa e udă. Dacă explicația e utilă/interesantă sau nu, e probabil o chestie de percepție proprie, dar...
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H