De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit

Micul dejun nu doar că îți oferă energia necesară pentru a începe ziua cu succes, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.
Filip Stan
03 ian. 2025, 20:14
De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit

Micul dejun poate fi un răsfăț sănătos, rapid și sățios în același timp. Totodată este și cel mai bun mod de a stimula metabolismul și de a-ți asigura necesarul de nutrienți care îți potolesc foamea și te ajută să te concentrezi mai bine pe parcursul zilei.

Cum să ai parte de o omletă proaspătă la micul dejun şi iarna. Trucuri pentru ca găinile să dea multe ouă şi când e frig afară

De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit

– previne apariția senzației de foame – întrucât aportul de nutrienți este ridicat, un mic dejun copios îți oferă senzația de sațietate și previne astfel apariția senzației de foame pe parcursul zilei.

– stimulează și accelerează metabolismul – acesta ajută la arderea de calorii și grăsimi din organism și este activat de mesele regulate și frecvente.

De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit
De aceea, consumarea micului dejun la primele ore ale dimineții ajută la stimularea și accelerarea proceselor metabolismului.

Pentru a profita din plin de beneficiile acestuia, trebuie să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit.

– crește aportul de nutrienți – deoarece micul dejun stimulează metabolismul, organismul va reține mai mulți nutrienți, iar cantitățile de vitamine, fibre și minerale vor fi mai ridicate.

– îmbunătățește memoria și concentrarea – consumul micului dejun dimineața crește aportul de nutrienți de care au nevoie atât organismul, cât și creierul pentru a ne concentra mai bine și pentru a ne îmbunătăți memoria.

Atunci când creierul nostru primește necesarul de nutrienți, acesta va funcționa la un nivel optim pe tot parcursul zilei.

Alimente strict INTERZISE la micul dejun! Ce să mănânci ca să te bucuri de o viață lungă și fără probleme

Ce alimente trebuie să dispară de la micul-dejun. Mulți dintre noi au tendința de a înlocui micul-dejun cu un covrig cald, dar acest obicei s-ar putea să fie mai dăunător decât pare la prima vedere. Covrigii consumati frecvent pot avea efecte negative asupra sănătății, datorită conținutului ridicat de zahăr, sare și făină. Aceste ingrediente pot contribui la riscul de diabet zaharat, dar și la obezitate.

Covrigii calzi sunt adesea fierți în apă cu zahăr și potențiatori de gust, iar variantele cu stafide sau ciocolată sunt și mai problematice, fiind echivalente cu consumul a trei felii de pâine. Specialiștii, inclusiv doctorul Sullivan, subliniază că majoritatea covrigilor conțin gluten, ceea ce poate fi problematic pentru mulți consumatori.

Citește și: Simona Halep, prima reacție după ce a văzut că Toni Iuruc s-a afișat cu femeia prezentă la nunta lor. „Rămâne cu o pierdere față de el însuși”

În plus, sucurile ambalate, adesea sărace în suc natural, sunt bogate în zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză. Chiar și sucurile de fructe 100% conțin cantități considerabile de zahăr, fiind o opțiune puțin mai bună totuși, comparativ cu băuturile carbogazoase.

Pentru un mic dejun sănătos, este recomandat să optați pentru alimente bogate în substanțe nutritive și să limitați consumul de produse procesate și bogate în zahăr. Alegeți opțiuni care contribuie la sănătatea generală și evitați capcanele ascunse în alimentele de zi cu zi.

„Băuturile zaharoase precum sucurile de fructe, cafelele cu lapte aromatizate sau băuturile energizante pot oferi o explozie inițială de energie. Cele mai multe sunt încărcate cu zaharuri adăugate și alte ingrediente artificiale”, avertizează specialistul.

Carnea procesată, cum ar fi șunca sau cârnații, frecvent consumată la micul dejun, este de asemenea de evitat. Aceste alimente conțin grăsimi nesănătoase și conservanți care pot contribui la inflamație și retenția de apă, îngreunând menținerea unei siluete slabe și tonice.

„Șunca crescută în mod convențional, cârnații sau alte tipuri de carne procesată pentru micul dejun conțin adesea grăsimi nesănătoase, niveluri ridicate de sodiu și alți conservanți. Aceste ingrediente pot contribui la inflamație și la retenția de apă, făcând dificilă menținerea unei secțiuni mijlocii slabe și tonice”, spune medicul.

În ceea ce privește clătitele și vafele, acestea sunt populare dar, din păcate, adesea încărcate cu zahăr datorită siropului sau dulceaței adăugate.

Sunt sau nu bune fructele la micul dejun. Dezvăluirile făcute de Mihaela Bilic: „Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa? Ce să vezi, din pâine cu carne, stomacul meu e fericit”

 

Fructele la micul dejun au devenit un trend, fie că sunt consumate individual, fie că sunt combinate cu fulgi de ovăz sau cu alte alimente, iar tot mai mulți oameni sunt tentați să le consume pe perioada verii, având un efect răcoritor. Totuși, nutriționistul Mihaela Bilic spune că fructele nu sunt o alternativă atât de bună pentru micul dejun. Asta, cu toate că avem impresia că mâncăm mai sănătos și că putem pierde mai rapid în greutate.

Mihaela Bilic, despre fructele consumate la micul dejun

Mihaela Bilic a fost invitată la podcastul lui Damian Drăghici, unde a spus  că fructele nu reprezintă un mic dejun atât de sănătos. Asta, pentru că au o cantitate crescută de apă și fructoză, ceea ce duce la acumularea de grăsime în jurul abdomeniului. Aceasta recomandă consumarea fructelor moderat, iar la micul dejun, includerea legumelor.

Citește și: Mihaela Bilic explică de ce mănâncă lactate expirate. Ar fi chiar mai benefice pentru sănătate: „Le cumpăr din frigiderul cu preţ redus!”

„Fructele fac poftă de mâncare, pentru că au apă cu fructoză și în momentul în care le găsim, noi trebuie să mâncăm din ce în ce mai multe. Așa ne-a lăsat natura, să ne îngrășăm ca ursul mâncând fructe rapid și apoi să intrăm la hibernare și să trăim cu grăsimea din fructe. Începi dimineața cu un smoothie de fructe. Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa? Ce să vezi, din pâine cu carne, stomacul meu e fericit și nu are nicio aciditate. Ce avem în fructe? Apă cu fructoză, incontestabil. Fermentează, face alcool. Ce mai avem acolo? Vitamine și minerale, dar le avem și în legume.

Nu zice nimeni să nu mănânci fructe, dar oamenii sunt excesivi și transformă fructele într-un element. Când făceam consultație, erau zeci de pacienți care întrebau dacă numărăm și fructele. Percepția noastră este că fructele nu se pun. Fir-ar! Se pun fix pe burtă! Faceți o cură de pepeni și simți efectiv că a apărut colăcelul”, a spus medicul nutriționist, în cadrul podcastului moderat de Damian Drăghici.

Citește și: Mihaela Bilic, declaraţii surprinzătoare despre cancer. „Dacă ne-am născut cu gena pentru cancer, vom face cancer chiar dacă trăim la Muntele Athos!” VIDEO

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Când este ridicarea ștergătoarelor infracțiune? Un avocat a explicat situațiile în care se dau amenzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Minuni, întâmplări neobișnuite și legende petrecute în România în perioada Paștelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București