De ce este bine să scuipi dacă te răstorni cu mașina. Sfaturile lui Titi Aur în caz de accident

Daca te răstori cu mașina scuipă. Acesta este unul dintre sfaturile pilotului de raliuri Titi Aur, care a explicat și de ce este indicat să faci acest lucru.

18 nov. 2023, 18:12
De ce este bine să scuipi dacă te răstorni cu mașina. Sfaturile lui Titi Aur în caz de accident

Specialistul în conducere defensivă Titi Aur vă învață cum să ieșiți cu bine din situații mai puțin plăcute în trafic. Una dintre aceste situații este momentul în care mașina cu care vă deplasați în trafic se răstoară în urma unui incident. Potrivit lui Titi Aur, situația trebuie tratată cu mult calm.

„Nu mă grăbesc să desfac centura! Oricum am întârziat. Apare sigur dezorientarea așa că ar fi bine să aflu care e susul. Dau drumul la o mâna sau scuip. Îmi găsesc câteva puncte de sprijin pentru a detensiona centură și a nu cădea în cap.

Dacă simt că mașina nu este stabilă, dacă nu a luat foc, mai bine aștept până vin ajutoarele și nu încerc să ies. Îi ajut și pe ceilalți pasageri să iasă când este posibil”, a spune Titi Aur, citat de Adevărul.

Citește și: Modificări privind valabilitatea permisului de conducere. Milioane de șoferi trebuie să aibă grijă, cum se schimbă Codul Rutier

„În cazul unui accident putem ajunge să fim răsturnați 90 de grade sau mai mult, să stăm pur și simplu răsturnați pe plafon. În această situație apare acea disperare să plecăm să ieșim repede din mașină și atunci primul lucru pe care îl faci este să te duci cu mâna pe buton și să desfaci centura.

În ultimii ani, mașinile sunt construite în așa fel încât să nu se deschidă centura în cazul în care suntem sărturnați și pe lăsăm pe ea cu o greutate mai mare de 15-20 de kilograme. Acest lucru e gândit pentru a nu pica în cap să ne rupem coloana. Sistemul ne oprește.

Citește și: Polițiștii rutieri vor folosi în trafic mașini neinscripționate pentru a preveni evenimentele rutiere grave

Trebuie să găsim niște puncte de sprijin, în coate, cu genunchii în bord așa încât detensionăm centura și să o putem deschide”, a mai explicat Titi Aur.

 

Sute de români mor anual în accident pe șoselele din România. Suntem pe primul loc în UE la numărul de decese în accidente rutiere

România rămâne în fruntea clasamentului statelor cu cele mai multe accidente rutiere, anul trecut înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi (28.000 pe an), 4 români murind zilnic ca urmare a acestora, arată datele Institutului Național de Statistică.

Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori).

Cele mai multe accidente au avut loc în București, urmat de Iași și Cluj.

În cursul anului 2022 s-au înregistrat 28.010 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 36218 persoane accidentate, din care 4,5% persoane accidentate mortal.