De ce este cerul întunecat noaptea? Explicația specialiștilor la care nimeni nu s-a gândit

V-ați întrebat vreodată de ce este cerul negru pe timpul nopții? E, probabil, o curiozitate pe care o au de regulă cei mici. Dacă vă veți afla vreodată în situația de a fi nevoiți să le răspundeți copiilor la această întrebare, puteți afla mai jos răspunsul exact.

11 apr. 2022, 22:33
De ce este cerul întunecat noaptea? Explicația specialiștilor la care nimeni nu s-a gândit

De ce este cerul întunecat noaptea? În galaxie sunt sute de miliarde de stele care luminează cerul. Și, totuși, de ce este atât de întuneric pe timpul nopții? Specialiștii vin cu răspunsuri științifice și cât se poate de clare.

De ce este cerul întunecat noaptea? Heinrich Wilhelm Matthaus Olbers, fost astronom, medic și fizician german, a trăit între anii 1758-1840. A fost unul dintre cei 16 copii ai preotului John Georg Olbers din Arbergen. El e cel care a descoperit asteroizii „2 Pallas”, al treilea asteroid ca mărime din sistemul solar și „4 Vesta”, cu un diametru de 525 km, precum și alte șase comete.

În anii ’80 el a întrebat mai multe persoane de ce e cerul negru noaptea. Nimeni nu a știut să răspundă la această întrebare, iar de atunci acest subiect a rămas cunoscut ca fiind „Paradoxul lui Olbers”. Johannes Kepler, astronom german și matematician, a explicat faptul că acest fenomen se produce din cauză că Pământul s-ar afla în centrul Universului. Sunt și alți astronomi care au susținut că praful stelar și norii de gaze cosmice dintre Pământ și stele ar fi, de fapt, cauza. În cele din urmă, această cauză s-a dovedit a fi greșită fiindcă Pîn acest caz și Soarele ar trebui să fie acoperit, chiar și pe timp de zi.

Au fost alți astronomi care au formulat ipoteza că în Univers materia nu e distribuită uniform, stelele sunt adunate în galazii, iar ele formează roiuri de galaxii condesând astfel materia stelară. S-a tras apoi concluzia că cerul e negru noaptea fiindcă stelele sau un cluster de stele pot găsi alte stele a căror lumină nu poate trece spre noi.

Un alt răspuns pentru această întrebare vine de la vârsta Universului și a stelelor care fac parte din el. Stelele pe care le vedem noaptea sunt sori ca Soarele. Se formează și trăiesc aproximativ 10 miliarde de ani, iar apoi mor. Sunt stele care se nasc acum, iar lumina lor devine vizibilă pe Pământ abia peste mii, milioane sau miliarde de ani. Razele lor ajung abia acum la noi, iar lumina lor nu se află simultan pe cer pentru a putea fi vizibilă.

Mai mult, Universul se dilată și e într-o continuă fugă. Stelele se îndepărtează unele de altele și de noi, ceea ce face ca ele să nu mai fie vizibile pentru ochiul omenesc. Universul are o vârstă finită, nu există dintotdeauna, așa cum se credea până de curând. Iar acest lucru înseamnă că peste un număr de ani el va dispărea, lăsând locul unui alt Univers.

Citește și De ce nu e bine sa bei apă noaptea! Cum îți poate afecta somnul și sănătatea acest banal obicei

Citește și Ce se întâmplă, de fapt, dacă îţi laşi telefonul la încărcat toată noaptea. Mitul spulberat de specialişti