De ce este indicată lâna merino? Principalele avantaje ale ţesăturii: rezistă chiar şi la -20 de grade şi eliberează uşor transpiraţia

Dacă v-aţi săturat de lâna obişnuită a puloverului primit de Crăciun de la bunica, puteţi încerca lâna merino. E indicată pentru că ţesătura este mult mai fină şi are, printre altele, un nivel ridicat de respirabilitate, adică evacuează rapid vaporii de apă ai transpirației indiferent de temperatură.

04 nov. 2021, 14:59
De ce este indicată lâna merino? Principalele avantaje ale ţesăturii: rezistă chiar şi la -20 de grade şi eliberează uşor transpiraţia

Mult mai fină şi mai moale decât cea obişnuită, lâna Merino este cultivată de oi Merino care păşunesc zonele înalte din Australia şi Noua Zeelandă. Încă din secolul al XII-lea, când a apărut rasa, oile au dezvoltat cea mai moale şi mai fin lână.

Îmbrăcămintea realizată din lână merino poate rezista la temperaturi cuprinse între -20 °C şi +35 °C. Datorită tehnologiei de filare şi tratare a fibrelor, lâna Merino a ajuns să fie mai apreciată decât bumbacul sau materialele sintetice.

Cei care aleg să includă în garderobă lâna merino ar putea scăpa şi de bătăi de cap. Mai puţină spălare, mai puţin călcat, mai mult timp pentru a face lucrurile distractive. Iată alte câteva avantaje ale lânii Merino.

Citeşte şi: Horoscop karmic iarna 2021. Zodiile cu noroc mare de Sărbători, primesc sărutul sub vâsc şi multe cadouri

Lâna merino – principalele avantaje

Termoreglare

Calităţile de respirabilitate ale ţesăturii prezintă avantaje mari atunci când vine vorba de confortul conferit de lâna merino, de aceea îmbrăcămintea din acest tip de material poate fi purtată tot parcursul anului.

La temperaturi ridicate, fibrele absorb vaporii de umiditate ai corpului şi îi evaporă în afara ţesăturii – menţinându-vă răcoros. În schimb, în timpul iernii, aceşti vapori de umezeală se condensează în interiorul fibrei, emanând căldură şi ţinându-vă de cald, conform Clickpentrufemei.

Lâna merino are rezistenţă la miros

Un tricou, o cămaşă sau un pulover din această lână nu vor mirosi, aşa cum se întâmplă în cazul articolelor din bumbac. În plus, hainele din lână merino nu trebuie spălate de fiecare dată când sunt purtate. Pur şi simplu, le lăsaţi să se aerisească şi vă bucuraţi de ele a doua zi.

Lâna merino se usucă rapid şi este rezistentă la cute

Lâna Merino este o ţesătură fină, care eliberează uşor apa. Este uscată cu mult înaintea celorlalte articole de îmbrăcăminte. După ce sunt curăţate cu maşina de spălat, hainele din lâna merino se usucă rapid chiar şi lăsate pe un umeraş.

Proprietăţile elastice ale fibrei Merino o fac extrem de rezistentă la cute. Dacă vă agăţaţi cămaşa pentru a se usca, călcarea devine opţională.

Mai mult, stratul exterior protector natural al cămăşii sau tricoului din lână Merino va împiedica absorbţia petelor. Cu toate acestea, atunci când obiectul preferat este murdar, spălaţi-l la temperatură scăzută.

Lâna merino nu provoacă mâncărime

Lâna merino este diferită de cea obişnuită din care era realizat puloverul primit de Crăciun de la bunica. Fibrele din acest tip de material au o grosime de numai 17 microni. În comparaţie, un păr uman are o grosime cuprinsă între 60 şi 180 microni. Astfel, este mai flexibilă, se îndoaie uşor pe piele şi nu provoacă mâncărime.

Mai mult, acest tip de lână este este de şase ori mai puternic decât bumbacul. Fiecare fibră poate fi îndoită pe ea însăşi de peste 20.000 de ori. În comparaţie: bumbacul se rupe după 3.200 de ori.

Citeşte şi: Minunea din deşert. Oraşul de peste 100 de miliarde de dolari, fără maşini sau şosele şi alimentat 100% cu energie curată