De ce minte copilul tău?

Ne dorim ca ei sa creasca si sa devina adulti sinceri in relatiile lor cu membrii de familie, colegii de munca si cu vecinii. Cum am putea sa impacam acest paradox? Pe de o parte, este firesc pentru copii sa minta, pe de alta parte insa, consideram ca e normal sa ne spuna adevarul. Tu stii de ce minte copilul tau?

RomaniaTV.net
29 mai 2018, 03:14
De ce minte copilul tău?

Un studiu recent arata ca minciunile copiilor sunt normale si pot avea legatura cu inteligenta acestora, noteaza psychologytoday.com. Chiar daca rezultatele acestui studiu ii pot consola, parintii vor insista din partea copiilor sa stie adevarul si s-ar putea sa-i frustreze si chiar sa-i enerveze in momentul in care ii prind pe copii ca mint.

Parintii pretind adesea maturitate in gandirea si comportamentul copiilor, iar aceasta asteptare este nerealista si inadecvata. Copiii mint pentru a evita o pedeapsa sau pentru a scapa de probleme.

In acelasi timp, chiar si parintii inteleg ca sinceritatea poate aduce consecinte negative, dar poate si intari increderea in relatia dintre copil si parinte. Iar atunci cand vorbim despre copiii mici, sa nu uitam ca ei se confrunta si cu dificultatea de a separa realitatea de fictiune si adesea pot sa creada ca o minciuna reprezinta, de fapt, adevarul.

Ce ar trebui sa faca parintii atunci cand copiii lor mint?

Sa ne gandim mai intai la metodele de prevenire a mintitului. Daca știi ca a luat o prajitura pe care nu avea voie sa o manance, nu-l intreba „De ce ai luat-o ?” Intrebandu-l astfel, il poti constrange pe copil sa ascunda adevarul. Solutia ar fi sa incepi mai bland: „din moment ce ai mancat prajitura, s-a terminat cu dulciurile pe azi”. Acest gen de interactiune il va tine pe copilul tau departe de situatia in care trebuie sa te minta ca sa scape de pedeapsa.

Daca te minte copilul, gandeste-te ca acest comportament poate avea un motiv ascuns sau cel putin incearca sa vezi lucrurile din perspectiva lui.

Citeste continuarea pe superbebe.ro.