De ce ne curentăm când ne atingem de cineva. Explicaţia simplă la care nu te-ai fi gândit niciodată

Tuturor ni s-a întâmplat să ne curentăm în momentul în care ne atingem de cineva. Te-ai gândit vreodată de ce se întâmplă asta. Ei bine, explicaţia este destul de simplă.

14 aug. 2022, 17:02
De ce ne curentăm când ne atingem de cineva. Explicaţia simplă la care nu te-ai fi gândit niciodată

De ce ne curentăm când ne atingem de cineva. Acest fenomen destul de enervant poartă numele de curent static şi se produce datorită  energiei statice.

De ce ne curentăm când ne atingem de cineva

Potrivit fizicienilor, suntem înconjuraţi de atomi, care la rândul lor  sunt formați din protoni, electroni și neutroni. Atunci când unii atomi se sparg, se eliberează electronii din ei și se produce un fel de „curent static‟ sau acea senzație enervantă de scurtă durată pe care o simtim.

Citeşte şi Trei lucruri pentru care oamenii te judecă imediat cum te întâlnesc şi patru trucuri inteligente pentru a-i face să se îndrăgostească de tine imediat

Cu alte cuvinte, curentul static se produce în momentul în care atingem o altă persoană deoarece corpul este conductor de electroni, fiind format din apă. La fel se poate întâmpla și când atingem clanța unei uși sau alt obiect din metal, deoarece acest material este un bun conductor al electricității. Energia statică apare și la coafor, când părul nu este bine umezit, înainte de a-l coafa.

Acest fenomen se produce mai des în zonele unde clima este uscată și rar sau deloc în zonele și zilele ploioase. De asemenea, anumite haine „emit scântei‟. Explicaţia este şi aici destul de simplă. La fel ca metalul, şi fibrele, precum poliesterul și nailonul, pot fi implicate în tranzitul electricității care circulă dintr-un loc în altul. Pentru a evita acest fenomen, este recomandat să porți haine din fibre naturale și să ai grijă ca pielea ta să fie cât mai hidratată, scrie clickpentrufemei.ro.   

De asemenea, animalele de companie cu părul ud pot facilita apariţia energiei statice în casă, prin frecarea de diverse obiecte. Ca să eviţi asta, este indicat să folosești o perie specială pentru păr, cu funcție de ionizare, la pieptănatul animalului tău de companie.

Energia statica este cea care face obiectele mici și ușoare să se lipească unul de celălalt. Poți crea energie statică, frecând un pieptene de plastic de păr sau un obiect din mătase de sticlă. De asemenea, acest tip de energie se folosește și în cazul imprimantelor, fotocopiatoarelor, pulverizatoarelor de vopsea, filtrelor de aer, dar și la îndepărtarea prafului.

Citeşte şi Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin