De ce nu au păsările dinţi. Cercetătorii germani au găsit explicaţia

O echipă de oameni de ştiinţă din Germania a propus o nouă teorie care ar putea explica de ce păsările, care sunt descendenţi ai dinozaurilor, şi-au pierdut dinţii în cursul evoluţiei. Potrivit unui studiu publicat miercuri, explicaţia ar putea avea legătură cu scurtarea perioadei de eclozare şi creşterea şanselor de supravieţuire, informează AFP.
Romania TV
23 mai 2018, 07:30
De ce nu au păsările dinţi. Cercetătorii germani au găsit explicaţia

Păsările moderne au ciocuri lipsite de dinţi, la fel ca unii dinozauri care au trăit în era mezozoică (între 251 milioane de ani şi 65 de milioane de ani în urmă). De-a lungul timpului, specialiştii au avansat mai multe ipoteze prin care s-a încercat să se explice prezenţa ciocurilor păsărilor. Conform unor cercetători, dispariţia dinţilor a făcut posibilă uşurarea greutăţii capului şi facilitarea zborului activ. Însă acest lucru nu ar explica de ce unii dinozauri carnivori din mezozoic, care erau incapabili să zboare, nu aveau dinţi, ci cioc, au obiectat cercetătorii de la Universitatea din Bonn în cadrul unui studiu publicat în jurnalul Biology Letters (Royal Society).

Teza cel mai frecvent acceptată pentru motivul dispariţiei dinţilor este cea a unei schimbări care a intervenit în dieta păsărilor. Astfel, ciocul ar fi permis apucarea mai uşoară a anumitor tipuri de alimente, precum seminţele, fapt ce ar fi facilitat supravieţuirea acestor vieţuitoare în timpul marii extincţii a speciilor de acum 65 de milioane de ani, cauzată în special de impactul unui asteroid uriaş cu Pământul, fenomen care a bulversat clima planetei.

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au prezentat miercuri o nouă ipoteză privind strategia de reproducţie a dinozaurilor aviari şi durata de incubaţie a ouălor. Studiul acestora se bazează pe o cercetare recentă a paleontologilor americani care a scos în evidenţă incubaţia lentă a ouălor de dinozaur. Acest proces ar fi durat câteva luni, ca şi în cazul reptilelor primitive, însă la păsări moderne durata este mult mai scurtă (de la zece zile la câteva săptămâni). Potrivit oamenilor de ştiinţă, un rol important în acest caz îl au… dinţii.

Procesul de dezvoltare a danturii la dinozauri dura aproximativ 60% din perioada de incubaţie. Cu alte cuvinte, embrionul trebuia să aştepte în ouă finalizarea apariţiei dinţilor, după cum au subliniat cercetătorii Tzu-Ruei Yang şi Martin Sander.

Însă ouăle constituie o ţintă favorită pentru prădători, de aceea majoritatea dinozaurilor le îngropau şi nu mai erau preocupaţi de ele.

Astfel, o perioadă mai scurtă de incubaţie a permis eclozarea mai rapidă şi a oferit ”un important avantaj” din punct de vedere evolutiv.

„Sugerăm că selecţia naturală în favoarea dispariţiei dinţilor este un efect secundar al selecţiei în favoarea unei dezvoltări mai rapide a embrionului şi a unei perioade de incubaţie cu o durată mai scurtă”, notează oamenii de ştiinţă.

Această teorie explică totodată pierderea dinţilor şi prezenţa ciocului la unii dinozauri nonaviari, au subliniat cercetătorii. 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”