De ce nu e bine să puneți frunzele de ceai verde în apa clocotită. Avertismentul specialiștilor pentru cei care au acest obicei

Ceaiul e printre cele mai consumate băuturi, după apă. Fie că o consumăm dimineața sau în alte momente ale zilei, e o alegere excelentă. Și poate fi pe placul oricui, căci sunt o mulțime de arome disponibile pe piață.

28 apr. 2022, 18:06
De ce nu e bine să puneți frunzele de ceai verde în apa clocotită. Avertismentul specialiștilor pentru cei care au acest obicei

Ceaiul verde este și el foarte consumat de oameni de pretutindeni. Însă mulți nu îl acceptă fiindcă li se pare amar. Atunci când vi se pare că e prea amar e foarte posibil să nu fie de la ceai, ci gustul amărui vine e provocat de tehnica preparării ceaiului.

„Pentru a evita notele amărui, nu folosi apă clocotită pentru a prepara ceaiul verde”, recomandă David Segal, expert în ceai și cofondator al Firebelly Tea. Apa fierbinte poate arde frunzele delicate de ceai, explică el, adăugând că temperatura optimă a apei pentru un ceai perfect este cuprinsă între 76 și 80 de grade Celsius, nu mai mult.

Cum să îți dai seama care e temperatura potrivită a apei pentru ceai verde

Ca să afli care e temperatura potrivită, o poți măsura cu un termometru. Sigur, există și o altă modalitate mai ușoară. „Poti să astepti până când nu mai ies aburi din ceainic sau din ibric pentru a adăuga ceaiul”, indică Segal

Atunci când folosești apa fierbinte, ceaiul capătă un gust amărui. De ce? Explicația e simplă. Frunzele delicate au un conținut ridicat de tanin (un tip de polifenol), iar dacă apa este prea fierbinte, este extras prea mult tanin din frunză, ceea ce îi dă aroma puternic astringenta.

La fel se poate întâmpla și când frunzele sunt ținute prea mult timp în apă. Iar experul în ceaiuri recomandă să nu faceți acest lucru. „Nu cufundati frunzele de ceai verde, mai ales pe cele de ceai verde japonez, mai mult de doua-trei minute; mai mult de atât si vă veti alege cu o ceașcă amară”, arată Seagal.

O cană bună de ceai verde poate să fie înverzită, cremoasă, proaspătă, răcoritoare sau florală. Însă nu trebuie să se simtă prea astringentă. Dacă alegeți să fierbeți apa în cuptorul cu microunde în loc de ibric, nu e bine să băgați frunzele de ceai în cană. „Fierbe apa la microunde întâi, las-o să se răcească puțin și apoi toarn-o peste frunzele de ceai”, a mai spus Segal.

Dacă faceți aceste mici schimbări în modul în care preparați ceaiul, el va avea un gust mai bogat și mai echilibrat. Nu veți mai simți acel gust amar.

Pentru a vă bucura mai mult de savoarea ceaiului, Steve Schwartz, fondatorul platformei online Art of Tea, recomandă ceva dulce. „Plantele proaspete, precum lavanda sau lămâița, infuzate în fursecuri se potrivesc perfect cu un ceai verde light”, a spus el.

Citește și 12 motive sa adopti dieta mediteraneana. Uita de fast food! Ce ai voie sa mananci ca sa slabesti

Citește și 8 gustari la care ar fi bine sa renunti daca vrei sa slabesti