De ce nu este bine să plantezi un nuc în curtea ta. Greşeala pe care o fac mulţi români

Pasionații de grădinărit sunt mereu la curent cu cele mai noi sfaturi, metode și trucuri împărtășite de internauți, pentru a-și îngriji plantele cu simț de răspundere. Motivul pentru care nu este recomandat să plantezi nuc la tine în curte.

02 apr. 2023, 13:49
De ce nu este bine să plantezi un nuc în curtea ta. Greşeala pe care o fac mulţi români

Ce s-ar putea întâmpla, dacă plantezi un nuc la tine în grădină? Românii au fost dintotdeauna extrem de superstițioși, respectând cu sfințenie tradițiile și obiceiurile din folclor. Una dintre cele mai înspăimântătoare superstiții este legată de plantarea unui nuc în curte.

În unele zone din mediul rural, oamenii obișnuiesc să planteze un nuc în curte atunci când vor  să marcheze un eveniment extrem de important din viaţa lor, precum nunta sau venirea pe lume a unui copil.

Pe de altă parte, conform legendelor, nucul ar aduce ghinion și necaz în căminul persoanei care l-a plantat la el în ogradă.
Mai exact, atunci când trunchiul pomului ar ajunge să aibă grosimea gâtului celui care l-a plantat, persoana respectivă ar înceta din viață.

De asemenea, se spune că oamenii care au nuc în curte şi stau multă vreme la umbra lui pot muri prematur. De Rusalii, femeile de la ţară duc la biserică frunze de nuc, pe care le pun la streaşina caselor, pentru ca nucul să le ferească familia de necazuri.

Superstițiile au existat dintotdeauna și se transmit din bătrâni. Așadar, nu există un motiv real pentru care nu ar trebui să ne plantăm în curte un nuc, mai ales că, pe timp de vară, umbra sa ne oferă răcoare și ne ferește de razele violente ale soarelui.

De ce nu e bine să plantezi brazi
Datorită faptului că sunt veșnic verzi, brazii sunt extrem de populari și apreciați în special în perioada Crăciunului.

Cu toate acestea, experșii în arta Feng Shui recomandă să nu plantezi molizii în propria curte, deoarece acest lucru ți-ar putea aduce nenoroc.

Conform tradițiilor din Moldova, nu ar fi indicat să plantezi un brad în curte, deoarece acest lucru ar putea atrage energiile negative și paguba în viața ta.

Orașul din România care a ajuns în topurile străinilor! Cât costă o vacanță de vis aici
Mai mult de atât, unii dintre cei mai fanatici superstițioși din estul țării, precum și cei din Muntenia sunt de părere că dacă plantezi un brad la tine în curte riști sănătatea unui membru al familiei.

Amenda uriașă pe care o primești dacă tai acest copac chiar dacă este la tine în curte! Este interzis prin lege

Legea interzice tăierea acestui copac, chiar dacă se află la tine în curte. Dacă ai un nuc și te gândești să îl tai, ei bine nu poți să faci acest lucru fără o autorizație, iar aceasta se obține destul de greu. Acest copac este protejat prin lege, iar amenda dacă încalci această regulă este uriașă. Autorizația se poate obține numai în trei condiții.

Citește și: Amendă de până la 2.500 de euro pentru românii care părăsesc țara cu un copil înscris într-un ciclu de învățământ

Legea Pomiculturii nr. 348/2003 reglementează foarte clar cultura nucului din categoria de pomi răzleți (adică situați la distanță unii de alții). Conform actului normativ, tăierea nucilor se poate face numai în baza unei autorizații, indiferent de propietari.

Cererea pentru autorizație trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de momentul în care plănuiești să tai copacul, iar aprobarea solicitării este oferită de o serie de specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură, doar în urma unei verificări prealabile în teren.

Cum poți obține autorizația pentru a tăia acest copac

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Pentru a obține  acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren. Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Conform legii în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu o amendă care poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă  a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

Citește și: Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț