De ce nu este bine să rămâi cu anvelope de iarnă peste vară?

Schimbarea anvelopelor de iarnă nu a devenit un obicei pentru toți șoferii, deoarece o parte dintre aceștia păstrează anvelopele de iarnă montate pe tot parcursul anului. Unii șoferi decid să meargă cu mașina echipată cu anvelope de iarnă și în sezonul cald, din comoditate sau pentru a face economie la bani. Așa procedează de exemplu, 10% dintre șoferii italieni, care nu mai schimbă anvelopele de iarnă și rulează cu ele și în timpul verii. La fel au obiceiul și 18% din șoferii din Danemarca.

RomaniaTV.net
16 mart. 2020, 07:57

Producătorii de anvelope spun că pneurile de iarnă nu performează în mod adecvat vara, deoarece sunt special create pentru sezonul rece, când temperaturile sunt scăzute.

Ce riscuri apar dacă șoferii rămân cu anvelope de iarnă peste vară?

Jake Ronsholt, directorul de la Bridgestone Europe a spus că șoferii vor fi nevoiți să schimbe anvelopele de iarnă mai devreme sau mai târziu, pentru că acestea nu oferă aceeași performanță și în anotimpul cald. El consideră că anvelopele de vară pot oferi siguranța de care au nevoie conducătorii auto pe vreme caldă.

Șoferii trebuie să înțeleagă faptul că între cele două tipuri de anvelope există o diferență clară:

  • Anvelopele de iarnă sunt adaptate pentru a avea aderență în condiții de temperatură scăzută

  • Anvelopele de vară performează bine în sezonul cald.

Acesta este un argument foarte bun pentru a convinge șoferii că este necesară schimbarea sezonieră a pneurilor la mașina personală. Ideal este ca ei să aibă un set de anvelope de vară și un set de anvelope de iarnă de cea mai bună calitate, care aparțin segmentului premium. Dacă sunt utilizate la mașină în condițiile pentru care au fost produse și destinate, acestea vor îmbunătăți capacitatea de rulare a mașinii, iar deplasarea se va face în condiții de siguranță.

Dacă anvelopele de vară sunt montate primăvara la mașini, atunci șoferii pot rula mai eficient pe drumurile publice, chiar și la temperaturi ridicate. Acestea sunt realizate din materiale mai grele și mai rezistente, iar cele de iarnă sunt din materiale mai moi, care oferă aderență la drum când temperaturile sunt scăzute.

La cele două tipuri de anvelope, canelurile sunt aranjate în mod diferit, rolul lor fiind acela de a asigura o aderență adecvată la drum, vara și respectiv iarna (chiar și pe zăpadă).

Unii specialiști spun că anvelopele produc un sunet care poate ajuta șoferul începător să audă și să simtă ce se întâmplă cu anvelopa. El își va da seama că ceva nu este în regulă, când rulează cu anvelope de iarnă peste vară, sau cu anvelope uzate.

Anvelopele sunt de fapt singura parte a vehiculului care intră în contact cu drumul, deci trebuie să fie corespunzătoare sezonului pentru care au fost create. Contează de asemenea și greutatea mașinii, puterea, configurația generală a șasiului, sau a suspensiei, pentru ca deplasarea să se facă cât mai ușor și adecvat. Dacă pneurile sunt corect alese, atunci aderența pe care o oferă va fi mai bună și va juca un rol important și în manipularea mașinii. În plus, capacitatea de frânare și de accelerare se va îmbunătăți.

În prezent, tehnologia din spatele proiectării anvelopelor a evoluat foarte mult și continuă să se dezvolte și în viitor foarte rapid. Șoferii au posibilitatea de a găsi anvelope de vară și de iarnă de înaltă performanță, disponibile la prețuri accesibile și într-o gamă foarte variată.