De ce nu pot fi aduși în ţară marii fugari ai României. Explicaţiile ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre motivul pentru care fugarii celebri ai României nu sunt aduși în țară.

21 ian. 2023, 18:35
De ce nu pot fi aduși în ţară marii fugari ai României. Explicaţiile ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu, despre marii fugari ai României

Cătălin Predoiu, ministrul justiției, a explicat de ce fugarii condamnați definitiv în România nu pot fi aduși în țară pentru a-și ispăși pedpesele. Acesta a precizat că jocul reglementărilor și procedurilor este prea complicat, fiind esențial ca Ministerul să constituie la timp procedurile care stau în atribuțiile sale, din punct de vedere legal.

Întrebat în emisiunea Insider Politic de la Prima TV despre fugarii României, Cătălin Predoiu a dezvăluit câteva informații în acest caz.

„Aş vrea să fac două precizări care poate nu sunt suficient de bine subliniate de către instituţiile statului, în speţă de Ministerul Justiţiei, în opinia publică, şi anume faptul că aceste proceduri de extrădare se desfăşoară pe două paliere, în funcţie de localizarea persoanei care este urmărită. Dacă e vorba de un stat în Uniunea Europeană, atunci funcţionează un regulament din 2008 al Uniunii Europene, care e valabil în toată Uniunea Europeană şi procedurile de extrădare se desfăşoară de la instanţă la instanţă.

Ministerul de Justiţie ar putea să intervină doar pentru a susţine această procedură din punct de vedere al informaţiilor, al circulaţiei documentelor, dacă o cere instanţa. Cealaltă cale procedurală este cea în ipoteza în care avem de-a face cu o localizare în afara Uniunii Europene şi acolo, da, cel care formulează cererea este Ministerul Justiţiei. Sunt şi astfel de cazuri, le avem în portofoliul ministerului. Celelalte cazuri însă, repet, se desfăşoară de la instanţă la instanţă”, a spus ministrul justiției.

Citește și: La ce sentinţă s-a referit de fapt ministrul Predoiu în declaraţia despre cazul Hosu! Dan Hosu chiar a fost achitat de instanţa de fond în septembrie 2020 pentru infracţiunile de corupţie, dare de mită şi trafic de influenţă!

Ce spune Cătălin Predoiu despre cazul lui Sorin Oprescu, aflat în Grecia

„Cazul pe care l-aţi menţionat dumneavoastră este desfăşurat de la instanţă la instanţă pentru că Grecia este un stat membru al Uniunii Europene şi atunci funcţionează regulamentul din 2008. Instanţa română a emis mandatul european de arestare şi l-a transmis instanţei, autorităţilor greceşti. (…) Nu aş vrea să fac afirmaţii care ar putea fi speculate în procedurile care urmează mai departe, dar să informez cu privire la poziţiile pe care părţile le-au avut în aceste proceduri. În cazul menţionat s-a invocat lipsa unor condiţii adecvate în mediul penitenciar românesc, lucru pe care eu doresc, de asemenea oficial, pentru că sunt în măsură să fac asta, să îl resping ca poziţie, pentru că există penitenciare în România unde condiţiile sunt în linie cu standardele europene şi asta este regula aproape generală. Mai sunt locuri unde avem de îmbunătăţit şi o facem, avem un plan întreg, am crescut capacitatea şi anul acesta avem peste 1.000 de locuri de dat în folosinţă. Noi ca să mărim capacitatea să mărim din spaţiul aflat la dispoziţia unui deţinut, dar dacă nu mă înşel, în cauza respectivă s-a invocat lipsa posibilităţii de tratament medical şi regim alimentar adecvat ceea ce, pe bază de documente scrise, vă spun că nu e cazul în penitenciarul respectiv”, 

a explicat Cătălin Predoiu.

Citește și: Sorin Oprescu rămâne cu condamnarea la 10 ani de închisoare. Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia în anulare

Ministrul consideră că este vorba despre o lipsă de încredere, dată de numărul mare de condamnări la CEDO, legat de condițiile din penitenciarele românești.

„Este o lipsă de încredere, să spunem. Şi poate că această lipsă de încredere vine şi din numărul mare de condamnări care au avut loc la CEDO pe această problematică, condiţiile din penitenciar. Situaţia s-a schimbat între timp, adică lucrurile s-au îmbunătăţit şi nu vorbesc de mandatul meu.

Fiecare ministru a făcut eforturi să îmbunătăţească această situaţie din penitenciare. Nu spun că totul e perfect, dar spun că nu mai sunt condiţiile care erau în urmă cu 10-15 ani când au apărut şi s-au multiplicat aceste condamnări”, a adăugat acesta.

Situațiile de extrădare din afara Europei

Ministrul Justiției a vorbit despre situațiile de extrădare din afara Europei.

„Avem alte situaţii, să mergem mai departe de Europa, sunt formulate cereri de extrădare. Aşteptăm răspuns, pentru că şi acolo există proceduri interne, există posibilitatea de a contesta cererea de extrădare, măsura arestării provizorii în vederea extrădării şi aşa mai departe. Fiecare se apără procedural cum poate, dar ce vreau să spun este că, cel puţin din perspectiva ministerului şi sunt convins că şi din perspectiva instanţelor, dacă vorbim de mandate europene de arestare, nu există proceduri care sunt lăsate în nelucrare”, a mai explicat Predoiu.

Potrivit acestuia, Ministerul întocmește la timp toate procedurile de extrădare.

„Jocul reglementărilor şi procedurilor este destul de complicat şi este construit pentru a da garanţii fiecărui cetăţean. Şi ceea ce e esenţial aici este ca ministerul, pe procedurile de extrădare în afara Uniunii Europene şi instanţele pe procedurile de mandat european, să întocmească la timp tocmai toate procedurile care stau în sarcina lor din punct de vedere legal. Ori asta se face”.