De ce nu putem strănuta cu ochii deschişi? Stranutul şi misterele elucidate de oamenii de știință

Strănutul este un gest reflex care apare ca răspuns natural al organismului la apariția unui element care irită sau gâdilă interiorul nasului. Poate apărea din diverse motive, cum ar fi ca efect al unei reacții alergice, al unei infecții virale, al schimbării de temperatură sau ca reacție la o lumină puternică.
Alina Costache
07 ian. 2024, 13:37
De ce nu putem strănuta cu ochii deschişi? Stranutul şi misterele elucidate de oamenii de știință

Strănutul este o acțiune involuntară, un mecanism al corpului nostru pentru a se proteja și a elimina particule străine din nas. Desigur, mulți încearcă, dar strănutul cu ochii deschiși este practic imposibil. Explicația acestui fenomen nu este deloc ciudată, ci are legătură cu funcționarea creierului.

Strănutul este o acțiune involuntară, un mecanism al corpului pentru a se proteja și a elimina elemente străine din nas înainte ca acestea să ajungă în plăm âni sau căile respiratorii. Dar ce înseamnă mai exact strănutul și ce implică?

Ce este strănutul și de ce ne face să închidem ochii?

 

Academia Regală Spaniolă (RAE) definește strănutul astfel: „A expulza sau a elimina forțat aerul din plămâni, prin expirație involuntară și bruscă, provocată de un stimul care acționează asupra membranei mucoase”.

Puterea acestei expulzii de aer a fost măsurată de Massachusetts Institute of Technology (MIT), care, conform BBC, a efectuat un studiu ce a relevat că un strănut poate expulza aer cu viteze între 110 și 150 km/h, ajungând la distanțe de până la 6 metri.

Acest flux de aer la viteză mare poate fi dăunător pentru ochi dacă intră în contact cu ei. Prin urmare, explică Medical Óptica, creierul trimite o semnal la pleoape pentru a se închide automat în timpul strănutului, ca un reflex.

Lidia Fecioru dezvăluie produsul banal din bucătărie care îţi schimbă viaţa

Închiderea ochilor în timpul strănutului are și rolul de a preveni ca particulele eliminate să intre în contact cu ochii, evitând astfel posibile infecții, informează 20minutos.es.

Potrivit Medical Óptica, există persoane care pot strănuta cu ochii deschiși. Aceasta se întâmplă pentru că au o insuficiență în sistemul lor nervos, mai exact nu au reflexe. Atunci când strănută, mesajul neurologic care transmite comanda de a închide ochii și care trebuie să pornească de la creier până la pleoape nu ajunge. Și astfel, persoana nu închide ochi.

Ajută privitul la lumină să strănutăm?

Potrivit unui articol BBC, în ciuda informațiilor adunate de oamenii de știință despre acest fenomen, încă nu se știe exact cum stimularea optică duce la strănut; o posibilitate este conexiunea dintre ochi și nas.

„Este posibil ca, contracția pupilelor, după expunerea la  lumină puternică, să provoace secreție și congestie în membranele nazale. Sau ar putea fi rezultatul unui proces numit ‘generalizare parasimpatică’, care apare atunci când un stimul excită o parte a sistemului nervos parasimpatic și alte părți ale sistemului sunt, de asemenea, activate”, explică BBC.

VIDEO Dieta 30-30-30 face furori pe Tik Tok după Sărbători. Secretul de aur în lupta cu kilogramele
Cu alte cuvinte, atunci când lumina  puternică determină contractarea pupilelor, acest lucru ar putea cauza, indirect, o secreție și congestie în membranele nazale, ceea ce ar putea provoca strănutul.

De ce nu ar trebui să-ți acoperi nasul când strănuți?

Obiceiul de a-ți acoperi nasul în timpul strănutului limitează eliberarea aerului, dar împiedică și corpul să elimine ceea ce percepe ca fiind dăunător sau o amenințare potențială.
În plus, acest gest poate fi dăunător și cu consecințe negative, putând cauza leziuni la timpan prin restricționarea bruscă a eliberării aerului.

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
Capital.ro
EL a băgat-o în pușcărie pe Elena Udrea. Ce i-a făcut Traian Băsescu: E în pușcărie din cauza LUI!
Playtech.ro
Românul care trăiește sub pământ de 4 ani a muncit 40 de ani la stat. Are 14 copii, 7 pisici și un câine în...
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Managerul campaniei lui Trump vine să-l susțină pe Georgescu. E specialist în clipuri hipnotice
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Rezultate parțiale Exit Poll alegeri parlamentare 2024: Cine se află în fruntea clasamentului pentru Camera Deputaților
Cancan.ro
A PĂRĂSIT ROMÂNIA! Vedeta care s-a mutat în America, fără să mai stea pe gânduri. A făcut schimbarea pentru cariera ei de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A căzut cortina! Anunț șoc despre trecutul lui Călin Georgescu: Aproape sinucigaș
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
Românii își exprimă așteptările în urma alegerilor parlamentare 2024
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991