De ce nu se fac nunţi în post

După cum bine știm, postul este o perioadă în care are loc o „curățire" de natură spirituală, o perioadă în care trebuie să ne frânăm „poftele" și nu avem voie să mâncăm de dulce. Distracția trebuie lăsată de-o parte în această perioadă și de aceea se spune că nu este bine nici să te căsătorești în post, deoarece și aceasta implică o petrecere.

22 nov. 2018, 11:46
De ce nu se fac nunţi în post

Iată care sunt perioadele  de post în care nu trebuiesc celebrate nunțile potrivit mireasa-perfecta.ro:

–        Pe durata celor patru mari posturi din an

–        În ajunul Praznicelor Împărătești

–        În zilele de Miercuri și Vineri (deoarece în prima zi a fost arestat Iisus iar în cea de-a doua a fost răstignit)

–        În Duminica de Rusalii

–        Cu ocazia sărbătoririi zilei Crucii (14 septembrie)

–        Cu ocazia sărbătoririi Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 August)

–        Pe parcursul Săptămânii Luminate

–        Între Crăciun și Bobotează.

Din spusele preoților, perioada de post este una destinată rugăciunii și smereniei, nicidecum petrecerilor. Ar trebui ca oamenii să se căiască pentru păcatele lor mai mult ca niciodată în aceste perioade și să încerce să își repare greșelile făcute, însă petrecând și poftind la tot felul de mâncăruri și în special alcool, acest lucru este tot un păcat, nu o dovadă de părere de rău.

La petrecerile nunților, mâncarea este aproape în totalitate făcută din carne, adică alimente sunt de origine animală, lucru care nu este permis a fi consumat în perioadele de post, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este interzisă nunta în aceste perioade.

Nici băuturile alcoolice nu lipsesc de la o astfel de celebrare, lucru care este tot un păcat și un alt motiv pentru care nu este bine să te căsătorești în post.

Un alt motiv care se adaugă la această listă este faptul că această perioadă de post mai este cunoscută și pentru faptul că partenerii de viață trebuie să se abțină poftelor trupești. Căsătoria în schimb este o perioadă în care aceștia sunt mai apropiați ca niciodată iar relațiile intime sunt una dintre metodetele prin care proaspeții căsătoriți se „bucură” unul de celălalt.

Dacă abstitența conjugală este crucială înainte de Cununia Religioasă, ei bine odată celebrată, partenerii nu mai trebuie să se mai abțină de la poftele trupești, iar acest lucru nu ar fi admisibil în perioada postului.

Putem observa așadar că motivele pentru care nu se pot face nunțile în post, se datorează chiar motivelor pentru care postim. Cum poți face o nuntă la care nu poți să dansezi, nu poți să mănânci tot felul de bunătăți sau vorba aceea, să „păcătuiești cu trupul”?

Cu siguranță nimeni nu-și poate imagina o petrecere de nuntă unde toți invitații stau jos, nu se distrează, nu dansează și mânăncă soia.

Cu toate acestea există puține cazuri, fiind unele „extreme”, în care preotul acceptă să facă o dezlegare la nuntă în zilele de post. Chiar și așa, doar Cununia Religioasă va putea fi celebrată, ideea unei petreceri de zile mari iese din calcul, pentru că nu este ceva creștinesc, în special în perioada postului.