De ce nu se mai întinde untul uşor pe pâine

Aceasta este una dintre dilemele actuale ale canadienilor. De câteva săptămâni, aceştia se plâng în mediul online de textura untului, care nu se mai întinde pe pâine la fel de uşor ca până acum.

01 mart. 2021, 10:55
De ce nu se mai întinde untul uşor pe pâine
Unt pe pâine. Sursă FOTO: eatthis.com

De ce nu se mai întinde untul uşor pe pâine. Totul a pornit de la întrebarea adresată pe Twitter de Julie Van Rosendaal, celebră autoare de cărţi de bucate: „Ați observat că nu mai este atât de moale la temperatura camerei?”. A fost punctul de pornire a unei serii întregi de dezbateri şi de plângeri venite de la oameni care se confruntau cu aceeaşi problemă, potrivit BBC.

De ce nu se mai întinde untul uşor pe pâine

Anul trecut, din cauza pandemiei, cererea pentru unt a crescut cu peste 12%, potrivit Dairy Farmerf of Canada. Din acest motiv, fermierii au făcut anumite schimbări în alimentația animalelor cu scopul de a crește producția de lapte. Astfel, aceştia au început să hrănească cornutele cu nutreţ în care au introdus ulei de palmier. Este o practică des întâlnită și veche de zeci de ani, menită să crească producția de lapte a vacilor și, totodată, conținutul de grăsime al laptelui.

Citeste si Alimentele care cresc riscul de infectare cu covid. Avertismentul medicilor

Deși s-au făcut puține cercetări cu privire la adevăratul impact al uleiului de palmieri în produsele lactate, experții spun că untul din lapte de vaci hrănite cu ulei de palmier are un punct de topire mai mare și, prin urmare, poate fi mai greu de întins pe pâine.

Ce spun experţii despre folosirea uleiului de palmier în hrana vacilor

Potrivit directorului Laboratorului de Analize Agroalimentare al Universității Dalhousie, Sylvain Charlebois, folosirea uleiului de palmier în hrana animalelor este legală, însă acesta poate crește riscul problemelor cardiace. Totodată, acesta etichetează practica drept „îndoielnică din punct de vedere etic”, deoarece producția uleiului de palmier dăunează mediului înconjurător.

Fermierii se apără susţinând că nu uleiul de palmier se face responsabil pentru schimbarea consistenţei untului și că acesta doar „oferă energie vacilor”. De asemenea, au menționat și alte țări în care fermierii folosesc produse din palmier pentru hrana vacilor, printre care și Marea Britanie. Cu toate acestea, ei au declarat că vor reuni totuși un comitet de experți și consumatori pentru a răspunde nemulțumirilor iubitorilor de unt.

Citeste si Nu combina niciodată aceste alimente la masă. Vezi care sunt cele mai rele combinaţii alimentare