De ce nu sunt femei pe bancnotele româneşti?

Publicat: Marţi, 24 Aprilie 2018 15:29 // Actualizat: Marţi, 24 Aprilie 2018 15:29 // Sursa: romaniatv.net

Este intrebarea pe care o ridica Janina Nectara, intr-o petitie online adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Janina Nectara, jurnalist de moda, a fondat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, care isi propune sa stranga cat mai multe semnaturi, pentru sustinerea celui mai puternic mesaj al deceniului. Acela ca o femeie merita sa ajunga pe o bancnota! 

"Banul - obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim, pe cine valorăm noi ca țară, națiune, societate și individ.

Banca Nationala a Romaniei emite banii pentru cetatenii acestei tari. Bancnotete aparțin românilor! Sunt făcute pentru români! Desigur, dacă banii aparțin românilor, ar trebui să îi și reprezinte. Regretabil, reprezintă doar jumătate dintre români! Bărbații!... Bărbați cu merite istorice incontestabile! Bărbați indiscutabil valoroși! Însă negăsind nicio femeie pe bancnotele românești, survine o întrebarea firească: Noi, femeile, cât valorăm?"

Jurnalista indica faptul ca tara noastra este un izvor de personalitati feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distinctii exceptionale, care nu doar ca au facut istorie in tara, dar au marcat si istoria internationala. 

Pe www.FemeiPeBancnote.ro au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii si stiintei romanesti, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnota. 

"Stiati ca, in nenumarate domenii, româncele au fost primele atat in Europa, cat si in lume? Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general - tot romanca. Prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina, vine tot din Romania, la fel si prima femeie aleasa membru in Academia Regala de Limba si Literatura a Belgiei. 

A sosit momentul ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să onorăm femeile de exceptie ale Romanie! 

Vă invit pe toți cei care citiți aceste rânduri să semnați această petiție istorică, adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, să o partajați pe Facebook, pe Instagram, pe toate canalele de socializare, pentru a le arăta tuturor că împreună scriem istoria României!"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bancnote
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8406
RON
09 Jul
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H