De ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte să fie gătită. Cum ne este afectată sănătatea

Obişnuim să spălăm alimentele înainte de a le consuma, dar în cazul unora dintre ele, acest lucru nu este recomandat. Este cazul cărnii de pui care, prin spălare, favorizează răspândirea unei bacterii periculoase, care provoacă toxiinfecţii.

25 iul. 2021, 21:00
De ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte să fie gătită. Cum ne este afectată sănătatea

De ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte să fie gătită. Oamenii de stiinţă britanici atrag atenţia asupra faptului că spălarea cărnii de pui duce, în multe cazuri, la răspândirea bacteriei Campylobacter pe mâini, pe suprafețele de lucru, pe haine. Răspândirea are loc, de fapt, prin picăturile de apă care ajung pe respectivele suprafeţe.

În urma unui sondaj online, la care au participat 4500 de adulți din Marea Britanie, s-a constatat că 44% dintre aceștia spălau carnea crudă înainte să o prepare, iar 28% dintre ei nu știau că păsările de curte sunt principala sursă a bacteriei. Cu toate acestea, 90% auziseră de infecțiile cu salmonela și E.coli.

Citeste si Îngheţată de casă cremoasă. Greşeli de evitat dacă vrei să obţii o textură fină

Oamenii credeau că, prin spălare, microbii și bacteriile sunt îndepărtate. Lucrurile stau, însă, cu totul altfel.

De ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte să fie gătită

Campylobacter provoacă apariţia celei mai comune forme de intoxicație alimentară din Marea Britanie. Simptomele intoxicației alimentare sunt: diaree, dureri de stomac, crampe, febra și o stare generală de rău.

De cele mai multe ori, persoanele infectate acuză stări de rău pe parcursul mai multor zile, dar există cazuri în care simptomele se transformă în probleme de sănătate pe termen lung. Adesea, intoxicaţia cu Campylobacter duce la apariţia sindromului de intestin iritabil și a sindromului Guillain-Barre, o afecțiune gravă a sistemului nervos.

Spălatul cărnii crude de pui este o practică des întâlnită. Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercam să îi facem să conștientizeze riscul reprezentat de această bacterie. Campylobacter este o problemă serioasă, putând cauza boli grave”, a explicat Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency, din Marea Britanie, potrivit food.ndtv.com.

Citeste si  Aşa faci cei mai buni castraveţi muraţi de vară. Se murează la soare şi sunt numai buni de mâncat în câteva zile

Cum elimini toxinele din carnea de pui cumpărată din supermarket

Puii cumpăraţi din supermarket unt, adesea, injectaţi cu hormoni de creştere. Pentru a elimina toxinele care i-au fost injectate, aplică următoarele sfaturi:

  • Dacă fierbi o găină din comerț, nu utiliza bulion. Fierbe carnea doar în apă. În procesul de fierbere toate toxinele din carne sunt eliminate în apă.
  • Dacă vrei să prepari un pui la cuptor, scoate-i neapărat toate organele interne, dar şi pielea. Acolo se adună cele mai multe toxine.
  • Înmoaie carnea de pui într-o soluție specială preparată din 1 litru de apă curată, câteva linguri de sare și 1/4 suc de lămâie.
  • Pune găina în acest amestec pentru 2 ore. Varsă soluția, iar apoi mai pregătește una și mai lasă găina în ea pentru 1-2 ore.
  • De asemenea, poți înmuia carnea și în apă minerală carbogazoasă. Aceasta va favoriza eliminarea toxinelor, iar pe lângă asta, va frăgezi carnea.