De ce putem renunța la masca de protecție pe plajă și pe stradă nu? Explicația medicului Radu Țincu

Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologie, a vorbit despre purtarea măștii de protecție în România și despre renunțarea la ea în anumite locuri.

03 mai 2021, 19:49
De ce putem renunța la masca de protecție pe plajă și pe stradă nu? Explicația medicului Radu Țincu

De ce putem renunța la masca de protecție pe plajă și pe stradă nu?

Radu Țincu a explicat la România Tv de ce consideră autoritățile că e în regulă ca pe plajă să stai fără masca de protecție, iar pe stradă nu.

„Această regulă a fost impusă la nivel național. Sunt anumite momente. Dacă ești în pădure singur nu porți masca de protecție.

Pe plajă trebuie să ne amintim că anul trecut exista o reglementare privind distantarea. Cei de pe plaja trebuie să fie atenți la acest lucru. Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Trebuie discutat cu cine supraveghează litoralul. Nimeni nu vrea o creștere a cazurilor care va duce, în cele din urmă, la noi restricții”, a spus Radu Țincu.

În ceea ce privește teoria lui Florin Cîțu, care spune că la începutul lunii iunie România va face un pas spre normalitate în lupta cu pandemia, medicul Țincu a spus că nu crede ca această idee e posibilă având în vedere gravitatea situației.

„Este greu de spus dacă acest 1 iunie va fi cel care va crea această relaxare pe care cu toţii o aşteptăm. Ca să putem să scăpăm de pandemie este nevoie de o imunizare colectivă. Fără a avea o imunizare care să cuprindă 65- 70 % din populaţia comunităţii, nu o să se poată întâmpla această realaxare. Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie”, explică dr. Radu Ţincu, la AlephNews.

Medicul a mai spus, în luna aprilie, că nu era necesar să vină o pandemie ca să ne dăm seama că sistemul de sănătate din România este la pământ.

„În Europa, mortalitatea la aceşti pacienţi gravi bolnavi de Covid-19 este între 50 şi 70%. Este o mortalitate ridicată, pentru că boala a fost necunoscută iniţial. Nici acum nu avem un tratament extrem de eficient împotriva ei pe de o parte, iar pe de altă parte aceşti bolnavi care ajung în terapie intensivă sunt oameni care au alte boli, boli cronice, care îi fac mult mai vulnerabili la a dezvolta o formă severă de boală.

Mortalitatea depinde însă şi de particularităţile sistemului de sănătate publică. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Am auzit foarte mult că, în România, mortalitatea este la limita de sus şi în Franţa şi Germania la limita de jos. Nu era o noutate! Nu trebuia să vină o pandemie ca să ştim că că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos, comparativ cu sistemele din Vestul Europei. În momentul în care ai subfinanţat 30 de ani sistemul de sănătate, în momentul în care numeri pe degetele de la o mână spitalele construite după Revoluţie şi în momentul în care accepţi să lucrezi cu deficit de personal, asumându-ţi că nu ai suficienţi doctori şi asistenţi în terapie intensivă, este evident că şi rezultatele sunt pe măsura acestei infrastructuri pe care o deţii”, a mai spus el.

BILANȚ VACCINARE 3 MAI. Am depășit pragul de două milioane de persoane vaccinate anti-Covid în România

Astăzi am depășit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă în cadrul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Până astăzi, în România au fost administrate peste 5.408.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.