De ce se înverzesc cartofii și cum ne dăm seama dacă îi mai putem consuma sau nu. Iată ce recomandă specialiștii

V-ați întrebat vreodată de ce se înverzesc cartofii? Sigur ați văzut că mulți devin verzi fie în întregime, fie doar în anumite zone. Specialiștii în domeniu explică când mai pot fi consumați cartofii în acest caz.

29 mart. 2022, 23:48
De ce se înverzesc cartofii și cum ne dăm seama dacă îi mai putem consuma sau nu. Iată ce recomandă specialiștii

De ce se înverzesc cartofii. Cauza principală a înverzirii cartofului este expunerea la soare. Tuberculii care sunt expuși luminii se înverzesc, fie că această expunere se petrece în câmp, fie în locuri de depozitare sau după ce au fost cumpărați și puși pe un raft sau în cămară.

Faptul că cartofii verzi apare din cauză că expunerea la soare a tuberculilor determină formarea unor pigmenți verzi la suprafața cartofilor. această înverzire indică formarea clorofilei. În aceste condiții, tuberculul de cartof, fiind o excrescență a tulpinii subpământene, în condiții de lumină, tinde să se comporte ca un organ aerian, și anume să facă fotosinteză.

Un alt factor – cheie e temperatura din timpul expunerii la lumină. E importantă fiindcă înverzirea e un răspuns enzimatic şi activitatea enzimatică creşte odată cu creşterea temperaturii. Înverzirea nu are loc la temperaturi mai joase decât temperatura din frigider şi este mai rapidă la temperatura camerei.

Citește și Când devin fructele un pericol pentru organism! Mihaela Bilic atrage atenția: ”Nu depășiți această cantitate!”

Există soluții ca să tratați cartofii deja înverziți. Îi puteți selecta și separa de restul tuberculilor fiindcă nu sunt buni pentru comercializare. De asemenea, consumul lor nu e prea recomandat, trebuie să aveți mare grijă.

Pentru a evita prevenirea înverzirii cartofilor, ar trebui să-i protejați de lumină. Cartofii se depozitează și se păstrează la întuneric. Temperatura optimă de păstrare a cartofilor pentru consum este de 3-6°C şi a celor pentru sămânţă de 2-4°C. La temperaturi mai mici cartofii se îndulcesc, și îngheață la -1°C. Iar la temperaturi mai mari încolțesc și se zbârcesc dacă umiditatea aerului este scăzută, ca urmare a deshidratării. Cartofii pentru sămânţă, păstrați la 2-4°C, încolțesc după 70-100 zile de la recoltare, în functie de soi. Daca s-ar planta după 100 de zile de la recoltare, s-ar obține cei mai mulți cartofi de la plantele respective.

Mai pot fi consumați cartofii dacă sunt înverziți?

O întrebare la care se gândesc mulți are legătură cu consumul cartofilor înverziți. Specialiștii spun că, dacă înverzirea este avansată, atunci clar acei tuberculi trebuie aruncați. Ei au oricum un gust amar, așa că indiferent cum îi veți găti, nu îi veți putea mânca. Ei au un gust amar și, indiferent cum îi veți găti, nu îi puteți consuma.

Totuși, dacă sunt verzi doar în anumite porțiuni mici, puteți îndepărta acele bucăți și îi puteți mânca. Se recomandă prepararea termică pentru cartofi – oricum nu se consumă în formă crudă, mai ales că multe surse indică că numai la temperaturi de aproape 300 de grade Celsius se poate distruge complet solanina. La temperaturile de fierbere, de prăjire sau din cuptor, conținutul de solanină doar este redus și mulți spun că fierberea ajută la eliminarea solaninei care rămâne în apa ce poate fi apoi aruncată.

Dacă vă intoxicați cu solanină, acest lucru poate cauza simptome precum greață, vărsături, colici intestinale, diaree, dureri de cap de tip migrenă, febră, halucinații, dureri în gât, pupile dilatate, convulsii sau chiar palpitații cardiace. Tocmai de aceea nu e bine să consumați cartofi înverziți, mai ales dacă partea verde s-a extins la nivelul tuberculilor.

Citește și Rețetă de pâine proteică. Este extrem de sățioasă și vine la pachet cu numeroase beneficii!