De ce se scrie Iisus cu doi de ”i”. Părintele Calistrat vine cu explicații

Biserica Ortodoxă Română utilizează forma Iisus Hristos. Potrivit părintelui Calistrat, aceasta este forma corectă, deoarece Isus, scris cu un singur „i”, ar însemna „măgar”.

11 feb. 2023, 09:05
De ce se scrie Iisus cu doi de ”i”. Părintele Calistrat vine cu explicații

Părintele Calistrat Chifan susține că scrierea cu doi de „i” a numelui Iisus este obligatorie, folosită chiar și la realizarea prescurii pentru Sfânta Liturghie. Duhovnicul susține că primul „i” întruchipează Cuvântul Tatălui și cel de-al doilea reprezintă trimisul lui Dumnezeu.

Citește și: Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele care ne opresc de la împărtășanie: ”Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu”

”Iisus cu doi ”i” înseamnă ”uns”. Când scrii cu un singur ”i”, Isus în limba evreiască înseamnă ”măgar”. Noi, corect ortodox, scriem ”Iisus Hristos, fiul și cuvântul lui Dumnezeu”. Cuvânt, pentru că El a fost și în veci sub Tatăl și sub Mamă și și-a păstrat filiația, dar, în același timp, își păstrează veșnic calitatea de născut. Că este cu Tatăl mai înainte de toți vecii lumină din lumină, că e din Mamă sub vremi din întrupare, El este veșnic Fiu, dar lui numele i se pune Iisus, care înseamnă Mântuitor uns ales.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, la BZI.

Citește și: Părintele Calistrat, critici pentru părinții care își duc copiii la psiholog, crezându-i genii: ”Ai grijă să fie sănătos, să-l vezi la școală. Nu visa mata cai verzi pe pereți”

”Dacă o să mergem în zona filocatolică sau chiar catolică găsim Christos sau Cristos, așa vor ei să scrie din latină. Dar corect în limba ebraică și corect în septuaginta grecească, așa se pune. Noi, când facem prescura de Liturghie, așa punem: Iis, Hs – Iisus Hristos, Ni Ka – Biruitorul. Deci obligatoriu trebuie să aibă cei doi de i Iisus. O dată că este Cuvântul Tatălui și o dată că este unsul sau trimisul lui Dumnezeu, care lucrează prin același Duh Sfânt cu Tatăl mai înainte de toți vecii și sub vremi născut din Mamă. Cât El este pe pământ ca rob, Duhul Sfânt îl proslăvește”, a mai spus părintele Calistrat.