Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele care ne opresc de la împărtășanie: ”Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, dezvăluie care sunt cele mai grave păcate pentru care credincioșii sunt opriți de la împărășanie.

04 feb. 2023, 09:52
Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele care ne opresc de la împărtășanie: ”Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu”
Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele care ne opresc de la împărtășanie

Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele care ne opresc de la împărtășanie. Sfânta Împărtășanie face parte din cele șapte Sfinte Taine ale bisericii ortodoxe. Aceasta a fost săvârșită pentru prima dată de către Iisus Hristos la Cina cea de Taină, unde le-a dezvăluit sfinților apostoli că ea reprezintă trupul și sângele său.

Citește și Pilda bolnavului de cancer. Părintele Calistrat Chifan spune care este învățătura: „Uite cum te ia Dumnezeu, fără să îți faci tu planuri”

Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele care ne opresc de la împărtășanie

Însă, această Sfântă Taină nu poate fi săvârșită oricum și ori unde, ci necesită o pregătire specială, iar pentru asta Biserica și preoții în primul rând, au grijă cum și pe cine împărtășesc. Asta pentru că există o serie de păcate care îi opresc pe credincioși de la împărtășanie.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit o listă cu cele mai grave păcate pentru care nu-i împărtășește pe credincioși.

„Tot ce este în afara legii lui Dumnezeu se numește păcat sau fărădelege, dar cele care sunt opritoare sau păcate de moarte, care ne opresc categoric de a lua din potir sunt acestea: în primul rând desfrânarea și aici începem de la păcatul onaniei sau masturbării, cum se spune, până la ultimele forme de desfrâu evoluate sau supra avansate de om; după aceea nu ne dă voie să împărtășim păcatul hulei (tot ce vorbești rău împotriva sfinților, a lui Dumnezeu, împotriva Proniei divine, adică împotriva adevărului divin). Cineva a spus: „De ce trebuie să se supere Dumenzeu dacă noi greșim?” Și în majestatea divină este la fel ca în justiția lumească, ai călcat o lege, ți se aplică un articol din Codul Penal, ai călcat o poruncă a lui Dumnezeu, vei fi întrebat de ea: să nu furi, să nu ucizi, să nu mărturisești strâmb, să nu râvnești ce-i cu vicleșug la altul, să cinstești ziua duminicii, să-ți cinstești părinții și așa mai departe.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.

Hula, beția și fumatul sunt alte păcate care îi pot opri pe credincioși de la împărtășanie.

„După hulă mai intră păcatul beției și avem scris la Matei: „Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu.” Avem păcatul fumatului și unii au zis: „Unde scrie că dacă fumezi n-ai voie să te împărtășești?” Și eu le-am explicat: „Nu am nimic împotriva țigărilor dumneavoastră, dar trei zile când v-ați împărtășit și trei zile după Hristos nu suportă să stea în fum. El nu este carne la afumat, El este carne dumnezeiască și pâine dumnezeiască și trebuie să stea într-un corp curat și sănătos.” Părintele Cleopa avea o glumiță: „Dragul tatei, dacă era nevoie omul să fumeze, îi punea un hogeac în cap, adică să aibă pe unde ieși fumul.” Dar explicat teologic și științific, păcatul fumatului este distrugerea lentă a sănătății.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Citește și Câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă. Taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul sau pişcoturile