De ce simţi mai mereu că-ţi este foame

Nu te simți sătul deși ai mâncat de puțin timp? Cu toate că dăm de multe ori vina pe stres ul de peste zi pentru senzația continuă de foame, specialiștii sunt de părere că și alte obiceiuri zilnice ne pot face să avem un apetit alimentar mai ridicat.
Alina Costache
13 mai 2016, 10:23
De ce simţi mai mereu că-ţi este foame

Obișnuiești să consumi des carbohidrați

Asociem de cele mai multe ori consumul de orez, paste sau de pâine albă cu senzația de sațietate. Cu toate acestea, nutriționiștii susțin că după ce mâncăm astfel de alimente șansele ca foamea să apară la scurt timp sunt destul de mari.

Și asta deoarece carbohidrații rafinați, precum cei enumerați mai sus, trec printr-un proces prin care au fost eliminate cojile din exterior ale boabelor, iar în urma acestuia rămâne mai ridicat nivelul de zahăr.

Astfel, în urma procesului de digestie zaharurile ajung în fluxul sangvin, ca mai apoi hormonul insulină să le înlăture și să reapară senzația de foame.

Nu mănânci alimente bogate în proteine

Dintre elementele nutritive pe care le includem în alimentația zilnic, proteinele sunt recunoscute pentru faptul că se digeră mai greu, fapt ce ajută la menținerea pentru perioade mai lungi de timp a senzației de sațietate.

Cu alte cuvinte, ele rămân mai mult timp în stomac, ceea ce ne ajută să ne simțim sătui. Nu ezita să consumi zilnic alimente bogate în proteine, printre care carnea de curcan, tonul, ouălele, legumele, dar și iaurtul grecesc.

Cel mult două porţii de fructe pe zi

Deși fructele au un conținut bogat de zaharuri naturale și de fibre, consumul a mai mult de două porții pe zi poate face ca senzația de foame să reapară tot mai des.

La aceste concluzii au ajuns specialiștii în nutriție după ce au efectuat mai multe analize pe un număr mai mare de voluntari. Mai ales că multe persoane obișnuiesc să mănânce fructe și pe post de gustare în timpul zilei, atunci senzația de sațietate este una de scurtă durată.

Mănânci mult prea repede

Cu toate că ritmul zilnic este unul tot mai alert, nutriționiștii ne recomandă să nu uităm cât de important este pentru sănătate să luăm masa în tihnă.

Și asta nu doar pentru că este benefic pentru digestie, ci și senzația de sațietate se menține pentru mai mult timp. Dacă mestecăm mai mult timp alimentele atunci și creierul percepe pentru mai mult timp senzația de sațietate.

Nu te odihnești suficient

Încerci să te împarți cu brio între sarcinile de la locul de muncă, cele de acasă, iar faptul că te culci tot mai târziu a devenit o obișnuință? Deși nu resimțim imediat starea de oboseală generală, organismul nu întârzie să ne dea semne că acest lucru ne afectează.

Unul dintre aceste semne este și senzația foame pe care o ai aproape tot timpul. Explicația specialiștilor este una simplă: lipsa unui program de somn interacționează cu mecanismul hormonilor leptină și grelină, cei care sunt responsabili pentru reducerea apetitului alimentar. Mai mult, persoane tind să mănânce mai mult pentru a compensa starea de oboseală și cea de letargie pe care o au.

Află trucuri utile ca să păcălești senzația de foame AICI

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Vești proaste pentru sute de mii de șoferi din România. Toți care au mașini diesel cu peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Ingrediente naturale care ajută vița de vie să se prindă și să crească viguros. Ce adaugi în sol până la final de mai
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cea mai bună pâine pentru diete. Mănânci și nu te îngrași0
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești