De ce trebuie să purtăm mască atunci când mergem la toaleta de la serviciu. Avertismentul specialiştilor

Specialiştii în sănătate publică avertizează că orice infecţie virală sau bacteriană poate fi transmisă foarte uşor, prin intermediul aerosolilor. De aceea, în toaletă, este recomandat să ţinem masca pe nas și pe gură. Dacă înaintea dumneavoastră, o persoană bolnavă a folosit spațiul, picăturile respiratorii mici eliminate prin respirație sunt încă în aer şi riscaţi să vă infectaţi. 

RomaniaTV.net
30 sept. 2020, 07:27
De ce trebuie să purtăm mască atunci când mergem la toaleta de la serviciu. Avertismentul specialiştilor

„Orice infecție virală sau bacteriană, care are cale de transmitere respiratorie sau digestivă poate să fie transmisă foarte ușor. Spun și digestivă pentru că nu ne putem controla în fiecare moment gesturile. Inclusiv de infecțiile transmise pe cale digestivă putem fi protejați de ele purtând mască”, spune Carmen Chifiriuc, expert virusolog, potrivit stirileprotv.ro. 

În aer liber, dacă purtați o conversație peste 15 minute, fără mască, cu o persoană, de asemenea, fără mască, vă infectați. De aceea, orice interacțiune apropiată se face cu mască, în aer liber ori nu.

„Deocamdată, în lumea asta, alte măsuri de prevenție pentru infecțiile cu transmitere respiratorie în afară de existența unui vaccin nu există!”, spune Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase. 

Virusurile nu sunt vii, dar, protejate de picături respiratorii, au capacitate infecțioasă, dacă ajung în mucoasele aparatului respirator. Altfel, în câteva zile, pe supratefe uscate, își pierd capacitatea de a infecta. Virusururile se dispersează ușor, dacă țineți geamul larg deschis.

Nu înlăturați virusurile prin sisteme de ventilație de interior. Acestea doar răspândesc picăturile repiratorii, posibil infectante, la mai mult de trei metri, spune Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Statele Unite.

Citeşte şi Medicul Alexandru Rafila, despre recordul de pacienţi cu COVID la ATI: „Mai avem un record înregistrat astăzi”