De ce trebuie să renunțăm la coroanele de flori depuse la înmormântari! Un preot din Sibiu explică: „Nu ajută nici familia nici sufletul decedatului”

Preotul paroh George Piț din Slimnic, județul Sibiu, consideră că obiceiul de a depune coroane pe mormintele persoanelor decedate ar trebui înlocuit cu un mic ajutor financiar către familia îndurerată.

10 ian. 2022, 14:07
De ce trebuie să renunțăm la coroanele de flori depuse la înmormântari! Un preot din Sibiu explică: „Nu ajută nici familia nici sufletul decedatului”

Preotul paroh George Piț din Slimnic, județul Sibiu, consideră că tradiția ce implică depunerea de coroane pe mormintele celor decedați ar trebui înlocuit cu un gest care poate contribui cu adevărat la ușurarea situației familiei ce tomai a tpeidut pe cineva drag.

Parohul susține că banii irosiți pe coroane ar fi mult mai de folos, dacă ar fi donați familiei persoanei decedate, ajutând astfel la costurile înmormântării.

Mii de persoane, la procesiunea de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie a venit cu caleaşca trasă de cai, fiind ţinut în braţe de un preot – GALERIE FOTO şi VIDEO

„Luarea unei decizii în ce privește coroanele aduse la înmormântarea celor decedați și înlocuirea acestora cu un ajutor financiar pentru familie. Luând în considerare că există mai multe parohii sau comunități care au decis înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate, se pune în discuție dacă este oportun ca și în comuna Slimnic să propunem cu începere din 2022, obiceiul înlocuirii coroanelor cu un mic ajutor material”, a scris preotul paroh George Piț pe Facebook.

Preotul a argumentat că existe mai multe motive care să sprijine acest demers.

„Sunt bani arși, nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm. Eliminăm astfel si poluarea, care este un aspect foarte important”, explică preotul George Piț, potrivit oradesibiu.ro.

Preotul care a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza și Lenin din București a murit de COVID-19. Sorin Paul Grecu avea 61 de ani

Preotul care a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza și Lenin din București a murit de COVID-19. Este vorba despre părintele Sorin Paul Grecu.

Părintele Sorin Paul Grecu era parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români din East Ham, suburbie a Londrei.

Preotul celebru pentru combinezonul împotriva COVID-19 a murit. Părintele Alexandru Militaru era aşteptat la slujba de Bobotează

Preotul a ajuns la spital în perioada Crăciunului, după ce s-a infectat cu coronavirus. Din păcate, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

”Ultima amintire care ne leagă este participarea sa, în toamna anului trecut, la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra, când a oficiat, împreuna cu Părintele Constantin Popescu, o slujbă de pomenire.

Născut in România la Câmpulung, Părintele Grecu a înființat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcționat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea într-o clădire a British Red Cross. Între 1997 și 2012 slujbele au fost săvârșite împreuna cu preoți din biserica greacă din East Ham. Din 15 noiembrie 2012 până în prezent Sfintele Slujbe sunt săvârșite numai în limba româna în fiecare duminică.

Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generație de absolvenți ai școlii teologice românești, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viața religioasă și a fost înconjurat mereu de oameni dragi care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu și de păstorire a sufletelor.

În perioada regimului comunist a fost persecutat de autorități, fiind unul din preoții disidenți neștiuti, dar care a devenit cunoscut de întreaga țara în primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza și Lenin din București, făcând astfel loc

Monumentului Victimelor Comunismului, la a cărui dezvelire a și fost prezent în 2016”, precizează Ambasada României în Regatul Unit.