De ce vrea USL guvern de tehnocraţi? Explicaţiile lui Ponta

La negocierile dintre liderii coaliţiei guvernamentale şi liderii Opoziţiei, USL a pus pe masă următoarea propunere: învestirea unui guvern de tehnocraţi care să pregătească alegeri anticipate. Ideea privind un guvern de tehnocraţi a fost prezentată şi preşedintelui Băsescu, la consultările care au avut loc la Cotroceni în decembrie anul trecut. Victor Ponta, co-preşedintele USL, a explicat la România TV de ce Opoziţia vrea Guvern de tehnocrati.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 21:56
De ce vrea USL guvern de tehnocraţi? Explicaţiile lui Ponta

Liderul pesedist afirmă că un guvern tehnocrat prezintă câteva avantaje: membrii cabinetului nu pot fi acuzaţi că favorizează un partid politic anume, pot luam măsuri economice pe care politicienii nu le-ar lua în campanie şi asigură desfăşurarea unor alegeri corecte.

„Guvernul de tehnocraţi, în viziunea noastră – mă uit la Italia sau la Grecia – ar avea câteva avantaje. În primul rând, noi am propus să-l susţinem cu toţii, ca să nu dăm vina, că e guvern PDL sau e guvernul USL. Haideţi să-l votăm cu toţii, haideţi să nu fie oameni politici, care în acest moment pot fi acuzaţi că ţin cu unii sau cu alţii. În al treilea rând, pot lua nişte măsuri economice care poate atunci când ai campanie electorală nu-ţi convine să le iei. Iar în al patrulea rând, care este esenţial pentru noi Opoziţia, un asemenea guvern ar asigura nişte alegeri corecte. Pe noi ne interesează şi ne dorim cu toţii să nu se fure voturi”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Marea spaimă a USL

Victor Ponta susţine că Opoziţia s-ar simţi mai confortabil din punctul de vedere al corectitudinii alegerilor dacă din guvern nu ar face parte Emil Boc şi Traian Igaş. Tema fraudării alegerilor este, de altfel, des invocată de Opoziţie.

„Având un guvern de tehnocraţi, avem mult mai multă încredere că nu se vor fura alegerile. Cu Igaş acolo şi cu Boc eu sunt 99% convins că vor fura la alegeri. Peştele de la cap se-mpute. Vă rog să vă reamintiţi că atunci când doamna Anastase a furat acel vot la legea pensiilor, şeful său, şeful guvernului şi şeful de partid, domnul Boc, în loc s-o critice sau să-i ceară demisia, a felicitat o. Strict pentru USL, ne-am dori un guvern să organizeze alegeri corecte. Eu mai degrabă am o teamă că ştiind că oricum pleacă, furăciunile, corupţia, risipirea banilor publici vor fi cu atât mai mari. Am văzut mulţi pedelişti care au spus că domnule noi oricum plecăm până în noiembrie, măcar acuma să mai facem ce putem face: să vindem societăţile cu capital de stat, să vindem Tarom-ul, să mai semnăm nişte contracte, adică ceea ce va face guvernul Boc ca un guvern care oricum ştie că pleacă „, a susţinut pesedistul.

Tehnocraţii ar respecta acordul cu FMI

„Bugetul României este făcut, parametrii cu Fodul Monetar şi Comisia Europeană sunt destul de clari, un guvern de tehnocraţi care nu merge la vot ar putea să respecte toţi aceşti paramwtri şi aceste lucruri, ceea ce nu cred că ar face un guvern PDL aflat într o situaţie de criză uriaşă”, a mai precizat Victor Ponta.