De la robotul-chirurg care și-a ucis pacientul la robotul care rupe degetul unui băiat: Cele mai bizare accidente cu roboţi care s-au întâmplat vreodată

Un videoclip șocant a apărut în urmă cu câteva zile, cu un robot care îi rupe degetul unui băiat, în timpul unui meci de șah din Rusia. Organizatorii au spus că accidentul s-a produs deoarece băiatul a făcut o mutare prea bruscă şi prea devreme.

30 iul. 2022, 14:00
De la robotul-chirurg care și-a ucis pacientul la robotul care rupe degetul unui băiat: Cele mai bizare accidente cu roboţi care s-au întâmplat vreodată

„Robotul i-a rupt degetul băiatului și asta este evident un lucru rău. Băiatul a făcut o mutare, dar ar fi trebuit să-i lase robotului timp să răspundă. Cu toate acestea, s-a repezit și robotul l-a prins”, a spus Serghei Lazarev. președintele Federației de șah de la Moscova.

Tânărul șahist s-a ales cu un deget rupt, însă în alte accidente în care au fost implicați roboți oamenii nu au fost întotdeauna atât de norocoși. Iată câteva dintre accidentele catastrofale cu roboți, de la un chirurg robot care și-a ucis pacientul până la o mașină fără șofer care a lovit un pieton.

Prima victimă a unui robot

Prima persoană ucisă de un robot a fost Robert Williams, un muncitor american, în ianuarie 1979. Williams, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis când a fost luat violent de cap de un braț de robot industrial conceput pentru a prelua articole de pe rafturile de depozitare. Trupul său a rămas pe raft timp de 30 de minute până a fost descoperit de colegii care erau îngrijorați de dispariția lui.

Muncitorul chinez tras în ţeapă

Unul dintre cele mai grave accidente cauzate de robot a avut ca victimă muncitor chinez de 49 de ani, cunoscut sub numele de Zhou, în decembrie 2018. Zhou a fost lovit de un robot care l-a tras practic în țeapă cu 10 tije de oțel ascuțite, fiecare lungă de 30 de centimetri. Fiecare dintre acestea i-au trecut prin brațe și piept, însă în mod miraculos, Zhou a supraviețuit după ce chirurgii i-au îndepărtat tijele din corp.

Citeşte şi Oamenii de știință au creat prima mâna robotică din lume care imită la aproape perfect mișcările unui membru uman

Conducere autonomă fatală

În martie 2018 Elaine Herzberg a murit după ce a fost lovită de prototipul de mașină autonomă al celor de la Uber. Herzberg (49 de ani) își împingea bicicleta pe drum când a fost lovită de un vehicul care funcționa în modul de conducere autonomă, totuşi cu un șofer „de siguranță” așezat chiar pe scaunul șoferului. Însă, inginerul Uber din vehicul, Rafaela Vasquez, urmărea imagini video pe telefonul ei în momentul accidentului. Herzberg a fost dusă la un spital local, unde a murit din cauza rănilor, acesta fiind primul deces al unui pieton, cauzat de o mașină care se conduce singură.

Robotul chirurg ucigaş

În februarie 2015, tatăl a trei copii și profesorul de muzică pensionat Stephen Pettit a suferit o intervenție chirurgicală robotică pentru boala valvei mitrale la Spitalul Freeman din Newcastle upon Tyne. Operația a fost efectuată de chirurgul Sukumaran Nair, care a folosit robotul chirurgical Da Vinci, care constă dintr-o consolă a chirurgului și brațe robotizate interactive controlate de la consolă. Procedura a durat șase ore, dar comunicarea dintre Nair și chirurgul asistent a fost îngreunată de calitatea „slabă” a sunetului provenind de la consola robotică operată de Nair. Aparatul a acţionat greşit la un moment dat și asistenta și a distrus cusăturile pacientului. De remarcat că pacientul avea șanse de supraviețuire de 98 până la 99% dacă operația nu ar fi fost efectuată de un robot.

Citeşte şi Nu mai e SF, China a introdus un procuror robot în sistemul juridic. Inteligenţa Artificială detectează fraudele, agresiunile sau şofatul periculos

Robotul de sudură îl înjunghie pe muncitor

Se crede că prima persoană ucisă de un robot în India este Ramji Lal, în vârstă de 24 de ani, care a fost înjunghiat de un aparat de sudură robotizat în iulie 2015. Lal ar fi ajustat o foaie de metal care era sudată de robot când a fost înțepat de unul dintre brațele acestuia. Colegul său a declarat apoi pentru Times of India: „Robotul este preprogramat pentru a suda foile metalice pe care le ridică. Una dintre aceste foi s-a mișcat și Lal a întins mâna în spatele mașinii pentru a o regla. Apoi robotul preprogramat l-a înjunghiat pe Lal”.