Happy Hour la euro! De unde poţi cumpăra cel mai ieftin euro. Trei bănci care îţi dau valută la cursul BNR

Deşi mulţi români fug de bănci atunci când vor să cumpere euro, în prezent acestea sunt cele mai avantajoase varinte. Există trei bănci care vând moneda europeană la cursul de referinţă anunţat de BNR.

18 mart. 2022, 08:31
Happy Hour la euro! De unde poţi cumpăra cel mai ieftin euro. Trei bănci care îţi dau valută la cursul BNR

De unde poţi cumpăra cel mai ieftin euro. Băncile reprezintă în această perioadă cele mai avantajoase variante pentru cei care cumpără euro.

De unde poţi cumpăra cel mai ieftin euro

Dacă la casele de schimb valutar euro se vinde la valori cuprinse între 5,01 şi 5,07, trei bănci îţi pot vinde moneda europeană la cursul anunţat de BNR, adică sub 4,95. Este vorba despre Unicredit,  Raiffeisen Bank şi în unele cazuri Intesa San Paolo Bank,potrivit economica.net. 

Citeşte şi Banca Transilvania estimează pentru 2022 o creştere economică de 3,5%. Un euro va ajunge la 5 lei

„În primul rând trebuie precizat că nu au fost cozi la casele de schimb ale bancilor, ci la casele de schimb independente. Casele de schimb independente nu aveau suficient numerar in valuta si probabil ca au si speculat momentul, au dus cursul de vanzare până la 5.3 lei pentru un euro.

Nu înțeleg de ce ai plăti 5.3 lei ca să cumperi euro când majoritatea băncilor oferă cursuri mult mai bune și sunt bănci care oferă o facilitate foarte bună, ca într-un anumit interval orar de timp să cumperi valută la cursul BNR. Deci de ce să cumperi la 5.3, când poți cumpăra la un curs mult mai bun, chiar la cursul BNR, sub 4.95? Clar o reacție irațională, nicio legătură cu logica elementară.

Dacă ne uităm la sistemul bancar în ansamblu, de ani de zile există un surplus mare de valută, nu prea s-au mai dat credite în monedă străină, iar depozitele în valută știm că sunt undeva la 40 și ceva la sută din totalul depozitelor din sistemul bancar. Deci, structural, sistemul bancar de ani de zile are un surplus mare de valută.

Citeşte şi Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. ROBOR atinge cele mai mari valori din ultimii opt ani

Nu a fost niciodată și nu este nici acum vreo problemă cu disponibilitățile de valută. Băncile sunt pline de valuta, inclusiv numerar, si a fost o mare problemă unde să plasezi acei bani, în condițiile în care dobânzile la euro au fost zero sau chiar negative de ani de zile. Băncile au intrat în această criză cu un surplus foarte mare de valută şi cu un surplus mare de lichiditate în general”, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank,  referindu-se la recenta falsă criză de euro şi dolari de pe piaţă.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET