Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. ROBOR atinge cele mai mari valori din ultimii opt ani

Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei, a atins marţi, 15 martie, cele mai mari valori din ultimii opt ani.

15 mart. 2022, 15:54
Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. ROBOR atinge cele mai mari valori din ultimii opt ani

Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. ROBOR  la trei luni a crescut la 4,37%, faţă de 4,36%, valoarea din şedinţa precedentă şi a atins cea mai ridicată valoare din 5 august 2013 şi până acum.

Veşti proaste pentru români. La cât a ajuns indicele ROBOR

Citeşte şi Credite bancare tot mai scumpe pentru români. ROBOR continuă să crească

ROBOR la şase luni a crescut la 4,43%, faţă de 4,42%, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 10 martie, ROBOR 6M a atins cea mai mare valoare din 7 august 2013 şi până acum, potrivit ECONOMICA.NET. 

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

În februarie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Economiştii şefi sunt de părere că izbucnirea războiului din Ucraina va conduce la o majorare a dobânzii de politică monetară până la 4% (ING Bank) sau chiar 4,25% (Raiffeisen Bank). Tot războiul este cel care reduce şi aşteptările de creştere economică la 2%, unii economişti vorbind chiar de posibilitatea apariţiei unei recesiuni tehnice, scriu jurnaliştii de la Economica.net.

Citeşte şi O nouă lovitură pentru românii cu credite în lei. Un nou record pentru ROBOR